Доларът се търгува близо до 3.5-месечни дъна днес, след като бе подложен на натиск на фона на опасенията около забавянето на ръста на световната икономика и състоянието на банките в Европа.

Много трейдъри подозират, че тези проблеми ще попречат на Федералния резерв на САЩ да вдигне лихвите в близко бъдеще и очакват изслушването на председателя на Фед Джанет Йелън пред конгреса по-късно днес.

Доларовият индекс се се понижи с 0.1% до 95.939 пункта, недалеч от 3.5-месечното дъно от 95.663 пункта, достигнато вчера.

Понижението на долара е най-осезаемо спрямо йената, която се търгуваше на ниски нива в дълги периоди от време заради агресивното облекчаване на паричната политика от страна на Централната банка на Япония от 2013 г. насам.

Доларът се понижи с 0.7% до 114.37 йени и се търгува недалеч от 15-месечното дъно от 114.205 йени, достигнато вчера.

Спад в японския индекс Nikkei до най-ниското му ниво от октомври 2014 г. предизвика търсене на считаната за валута убежище японска йена.

Във време на икономически спад страни или региони, които имате излишъци по текущите си сметки, като Япония, еврозоната и Швейцария, са считани за по-сигурни в сравнение с тези, които имат дефицити и разчитат на чужди капитали, за да ги финансират.

САЩ, Великобритания и Австралия попадат във втората категория.

Това обяснява защо еврото получава подкрепа, въпреки изненадващо слабите данни за промишленото производство в Германия и банковите проблеми в Европа.

Еврото се задържа без промяна на ниво от 1.1295 спрямо долара, след като преди това поскъпна до 3.5-месечен връх от 1.13385 във вторник.

Швейцарският франк също запазва позициите си на ниво от 0.9723 франка за долар, близо до 3.5-месечния връх от 0.9695, достигнат вчера.