Онлайн платформата за резервации на квартири от страна на чуждестранните студенти Student.com успя да набере 60 млн. долара финансиране, информира CNBC.

Сред инвеститорите личат имената на фонд, ръководен от Ли Ка Шин, който по последни данни е най-богатият човек в Азия, както и основателите на Spotify Даниел Ек и Мартин Лорентсън и Уго Бара, виценпрезидент на Xiaomi.

Student.com е услуга, подобна на Booking.com, но само за университетско настаняване.

Сайтът вече може да предложи имоти в 426 града по света, намиращи се в близост до 1000 университета. През миналата година компанията е направила резервации за над 110 млн. долара.

„Искахме да намерим инвеститори, които да подкрепят растежа на бизнеса ни“, сподели пред CNBC основателят на проекта Люк Нолън.

През настоящата 2016 г. най-важните дестинации за Student.com ще са Латинска Америка, Южна Африка, Сингапур и Малайзия, допълни той.

Компанията обаче може да срещне конкуренция и от поне още два сайта. През 2015 г. Comfy успя да набере 1.25 млн. долара финансиране, а Uniplaces – 24 млн. долара.

Нолън се мести в Китай през 2005 г., където среща Шакил Хан. През следващите години двамата наблюдавали огромен брой китайски студенти, който заминавали да учат в чужбина и подробно изследвали проблемите, с които се сблъсквали.

Така през 2011 г. те стартират проект, който днес вече е Student.com.

„Представете си, че сте от Шанхай и трябва да се преместите в Лондон, но никога не сте били там и не познавате никого. Всеки студент, който заминава да учи в чужбина се сблъсква с подобно предизвикателство“, казва още той.