Ес Ди Ай Груп и Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс продължават да са двата най-големи застрахователни брокера в страната, сочат данни на Комисията за финансов надзор. Брутният премиен приход, реализиран от тях, възлиза на 69.83 и 65.57 млн. лв.

Следват Марш ЕООД и Тотал Инс Застрахователен брокер с премийни приходи от респективно 46.9 млн. лв. и 44.1 млн. лв.

Общо 21 от брокерите, осъществяващи дейност в страната, са реализирали премиен приход от над 10 млн. лв. за миналата година. Съвкупният им пазарен дял възлиза на 56.89%.

Сред най-големите брокери попадат и три, собственост на български банки.

Вижте още: Най-големите банки в България в края на 2015 г.

ОББ-Застрахователен брокер се нарежда на пета позиция с премиен приход от 31.1 млн. лв., а Уникредит – Застрахователен Брокер и Райфайзен Застрахователен Брокер са на 8-а и 13-а позиция със съответно 27 и 21 млн. лв. премиен приход.

В топ 10, респективно на 6-а и 7-а позиция, са Евролайф България и Дженерал Брокерс, докато 9-и и 10-и са Юнайтед Брокер и АОН България.

В челото са още Брокер Инс и Амарант България с премией приход от 22.3 и 22.02 млн. лв., изпреварили Карол Стандарт, Адмирал Иншурънс Брокер, ММ Застрахователен Брокер, ЗП Либра, Брокер 2001, Порше Иншурънс Брокер, ЗБК Балкан и Грийн Брокеридж.

Припомняме, че съвкупният премиен приход, реализиран от застрахователните брокери в страната, надхвърли 1 млрд. лв. за първи път в историята.

Общо 148 от брокерите отчитат премиен приход от над 1 млн. лв.