Мястото е Отрив, департамент Дром. Това уникално съоръжение е дело на пощальона Фердинанд Шевал. Строителството му отнема 33 години - от 1879 до 1912 година.

Човекът е удивителен с това, че съчетава качества като мечтателност, небивала сила на волята и упоритост по пътя към постигането на целта.

Като пощальон Фердинанд всеки ден изминавал по 32 км. В пек и дъжд маршрутът е все така дълъг. По време на разнасянето на писма пощальонът получавал интересни видения за прекрасни митически дворци.

Този факт местни хора тълкували по различен начин. Някои обвинявали силната жега, а други - неудържимата фантазия на Фердинанд.

Един ден Шавел открива камък, който е удивително красив. Взима го у дома и му отнема известно време да поразмишлява. Връща се на същото място и вижда още красиви камъни. Така започва строежът на прекрасния дворец.

Събирането на камъни продължава с години. В това време Фердинанд изучава архитектурата на всички стилове и времена. Като всеки дилетант, той не таи предразсъдъци към един или друг стил. Възхищава се и на източния стил, и на модерния.

Камъните стават все повече и повече. Носел ги в джобовете си, в кошницата с писмата и т.н. Превозването на камъните отнело 20 години. Фердинанд се пенсионирал и се заловил със строителството на двореца.

Местните жители не обявили Шевал за бъдещ гений, а се отнасяли към него с явно неразбиране. Особено когато видели, че е затрупал градината си с камъни.

Дворецът на Фердинанд е смесица между различни стилове - от Близкия Изток, Китай, Алжир и дори има детайли като на Антонио Гауди.

С течение на времето дворецът се превърнал в местна забележителност. Наричали я "идеалният дворец на Шевал". Приживе необикновеният строител дори започнал да продава билети на желаещите да разгледат двореца.

За да не остане постройката просто като забележителност, Фердинанд написва и автобиография, като в нея разяснява основната идея - "Не е важно на каква възраст сте и какво искате да постигнете. Докато сте достатъчно смели, упорити и готови да се трудите, вие ще постигнете успех".

А сега можете да разгледайте детайлно замъка: