Къде живеят най-тъжните хора в Европа? Над кого, освен над руснаците, се надсмиват европейците?

Шеги за германците

Жителите на Германия често стават повод за присмех не само заради прагматизма им, но и заради неблагозвучния им и труден за произнасяне език. В Англия, Франция и Испания можете да чуете, например, следния анекдот:

Четирима лигвисти от различни страни пътуват заедно във влака. Започва спор за това кой е най-мелодичният и красив език. Англичанинът се опитва да спечели признанието с думата butterfly, испанецът и французинът контрират с думите mariposa и papillon, които също означават "пеперуда". След като ги изслушал, германецът станал и попитал с недоумение: "А че какво и е на думата Schmetterling?"

Германците за австрийците и турците

Германците също разказват анекдоти за поляци, евреи, руснаци и особено за австрийци. Последните германците смятат за недостатъчно сериозни, внимателни и трудолюбиви.

На стадион в Австрия тече финалът на "Най-умният". Водещият пита участник: Колко е 2 плюс 2? Участникът неуверенно казва: 5. Водещият отсича, че отговорът е грешен. Стадионът скандира: Дайте му още един шанс! Водещият отстъпва и задава следващия въпрос: Колко е 3 плюс 3? Участник пак отвръща: 5. Водещият казва: Неправилно! Вие губите.

Стадионът скандира: Дайте му още един шанс! И така историята се повтаря много пъти. Накрая на водещия му писнало и той задал следващия въпрос: Колко е 3 плюс 2? Тогава участникът казал: 5. Стадионът продължил да скандира: Дайте му още един шанс!

В последно време в Германия се заражда изобилие от нови анекдоти за турците.

В кола се возят двама турци и двама поляци. Въпрос? Кой е зад волана? Отговор: Полицаят

Вицовете често се фокусират върху злободневни теми и помагат на местното население да преживее актуални проблеми. Днес хуморът на германците е насочен към бежанската вълна.

Мохамед е клекнал на площада в Берлин и плюе на земята през дупка в зъбите. Изведнъж се появява фея.

- Аз съм социалистическа либерална фея! Дойдох, за да ти изпълня 3 желания!

- Искам да ми излекуваш всички зъби!

Не успял Мохамед да произнесе думите си и на мига бил прокаран закон за безплатно лечение и поставяне на зъбни протези за бежанците.

- Много тъжа по своите четири жени и петнайсет деца, а също така по родителите си, братята и сестрите, а също така за родителите, братята и сестрите на моите жени! Искам всички ние да живем в разкошна вила и да имаме много пари!

Не успял Мохамед да се доизкаже и се оказал в прекрасна вила. На масата видял текст на нов закон за събирането на семействата на бежанците, а също така банкови разпечатки със сведения за постъпленията в нея. Къщата била мебелирана и снабдена с всичко, което било описано във закона.

Щастливият Мохамед казал:

- Искам да стана истински немец. Не само по гражданство. Искам да съм с небесносини очи, руси коси и името ми да е Фриц Шулц!

Не успял да завърши фразата, всичко изчезнало и се видял отново на площада да плюе през зъби.

- Как не ви е срам, господин Шулц! Веднага отивайте на работа - отвърнала феята.

Тук германците не иронизират само исканията на бежанците, но и собственото си законодателство, което е настроено благосклонно към чужденците и строго към собствените си граждани.

Вицове за латвийците

Латвийците живеят по-бедно, в сравнение с по-голямата част от населението на Европа. На тази основа са почти всички вицове по техен адрес. Обичайната история е такава: в Латвия живеят мрачни и деспотични хора, които се хранят предимно с картофи и с наслада се предават на унинието.

Въпрос: Какво казал един картоф на друг?

Отговор: Този въпрос е нелеп. Че кой в наши дни разполага с два картофа?

Естонците обичат да се шегуват с това, че латвийците имат по 6 пръста на краката, тъй като съкращението LV наподобява словосъчетанието lisa varvas - допълнителен пръст.

Литовците наричат латвийците конски глави. Първо, защото Рижският залив край бреговете на Латвия наподобява по форма конска муцуна. Второ, заради древната традиция латвийците да вземат важни решения чрез гадания - ако кон прескопи копие с дясното си копито, решението е положително, ако - с лявото - отрицателно.

В полските вицове се присмиват на бедността на латвийците. Героите в местните анекдоти обикновено мечтаят за картофи, но нямат достатъчно пари, за да си ги купят. Често се акцентира върху мрачния характер на съседите, които обичат да се оплакват за трудния живот.

Двама латвийци гледат облак. Единият вижда картоф, а другият - своите неосъществени мечти. А това всъщност е един облак.

Латвийците за себе си и съседите

Жителите на Латвия с удоволствие поддържат мита за своята унилост, отвръщайки с вицоте като този: "Най-голямата мечта на латвиеца - да се сгрее край огън: край на студа и край на борбата". Освен за себе си, те разказват вицове и за естонците. Популярни са историите за тяхната глупост и бавност.

Ако в Латвия те настигне естонец, значи си финландец.

Защо в Естония младите майки сменят памперсите на децата един път на ден? Защото на опаковката е написано: до 4 кг.

Испанци и португалци

Испанците обичат да се шегуват с портогалците. За тяхната външност, особености на поведението, тъгата по колониалното минало и предишното величие.

"Вие сте точно португалец, ако мислите за собствената си страна като за континент".

Макар езиците на двете страни да са сходни, испанците не винаги разбират какво казват съседите им. Във вицовете испанците акцентират върху това, че Португалия е страна изостанала и архаична, а жителите й са мудни и мълчаливи.

Португалия - единствената страна на света, където любовницата на мъжа е по-грозна от собствената му съпруга.

В Португалия сте, на гости при местни жители. Молите ги да ви подадат солта. "Вашата молба ми напомни за знаменитата битка за Макао, когато португалците с малобройни сили отбиха атаката на холандците и отбраняваха пристанище цели три дни" - казва домакинът и се впуска в още спомени, назовавайки Португалия империя и континент.

Гордите португалци обаче не изостават и също измислят различни насмешки.

Как да познаете испанец в библиотека? Той е единственият, който иска да види картата на света Мадрид.

Вицове с най-различни националности

Такива има много и отразяват възприемането на един народ за друг. Ето един анекдот, който всеки европеец ще разбере.

Раят е там, където готвачите са француци, механиците - германци, полицаите - англичани, любовниците - италианци, а всички те са организирани от швейцарци. Адът е там, където готвачите са англичани, полицаите - германци, любовниците - швейцарци, механиците - французи, а ги организират всички италианци.