Бизнесменът Мурат Юлкер оглави класацията на сп. Forbes на най-богатите хора в Турция.

Състоянието на Юлкер, който е председател на най-голямата компания за хранителни стоки в Турция Yildiz Holding, се оценява на 2.9 млрд. долара. То обаче намалява, в сравнение с 2015 г., когато е било в размер на 4.4 млрд. долара.

Юлкер пада до 601-о място в световната класация на милиардерите, след като през 2015 г. заемаше 369-а позиция.

Според изданието спадът в богатството на Юлкер се дължи основно на валутни разлики и поевтиняването на акциите на неговите компании на борсата в Истанбул. Това са и основните причини за спада в общото състояние на 100-те най-богати турци, в сравнение с миналата година.

Хюсню Озйегин, председател на FIBA Holding, която развива дейност основно във финансовия сектор, се нарежда на второто място в класацията с лично състояние, оценявано на 2.6 млрд. долара. Богатството му намалява от 2.7 млрд. долара през 2015 г.

Челната тройка се оформя от Ферит Сахенк, председател на Doğuş Holding, която развива дейност в сферата на строителството, медиите и автомобилния сектор. Неговото състояние възлиза на 2.4 млрд. долара.

Вижте още: Вижте кои са най-богатите милиардери във всяка държава

Рахми Коч и Семахат Арсел, членове на фамилията Коч, която контролира най-големия бизнес конгломерат в Турция Koc Holding, се нареждат на четвърто и пето место с лично състояние, оценявано на 2.4 и 2.2 млрд. долара, респективно.

Общо 114 души попаднаха в класацията на най-богатите хора в Турция през тази година, като средното им състояние възлиза на 821 млн. долара. То намалява, в сравнение с 2015 г., когато е било 863 млн. долара.

Общото състояние на хората в класацията възлиза на 94.7 млрд. долара, докато през миналата година то е било в размер на 100.4 млрд. долара.

Общо 31 души от класацията попадат и в световната класация на милиардерите на Forbes. От тях 18 нови имена са включени за първи път.