Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет обсъди редица теми по време на участието си в предаването Squawk Box по CNBC в понеделник.

Давайки на инвеститорите представа за ангажираността си към пазара, той заяви, че е купувал акции след терористичните атаки от 11 септември и след срива на пазара през 1987 г. "Страната няма да изчезне," заяви Бъфет. "Стойността на страната ще расте с времето."

Председателят и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway също така каза, че залага, че бизнесът в САЩ ще се справя добре в дългосрочен план, въпреки че призна, че компаниите са в малко по-слабо състояние, отколкото преди четири-пет месеца.

"Ние почти винаги купуваме акции," казва Бъфет. "Трудно е да се сетим за много месеци, в които не сме били нетни купувачи на акции."

Оракулът от Омаха също така засегна най-различни теми от притежаваните от него акции на IBM, Dow Chemical и Wells Fargo, през президентските избори и битката между правителството и Apple.

Бъфет заяви, че е притеснен за отрицателните лихви, които бяха въведени в Европа и Япония.

"Правим нещо, което светът никога не е виждал," казва той. "Не знаем как ще се развие този филм."

По въпроса за Apple срещу ФБР Бъфет смята, че „неприкосновеността на личните данни си има ограничения“.

Според него въпросите, свързани с националната сигурност, би трябвало да имат предимство пред неприкосновеността на личните данни в по-сериозни случаи.

"Живеем в много, много опасен свят," казва Бъфет. "Ако в началото на септември 2001 г. някой получава надеждна информация, че нещо ще се случи, тогава сигурността стои пред неприкосновеността на личните данни."

Бъфет също така сподели, че закупуването на акции на IBM е било правилното решение, но би могло да се окаже, че е грешка.

"Притежавали сме акции, от които сме губили пари," споделя Бъфет. "Ако съм сгрешил, продаваме и отчитаме голяма загуба. Правили сме го на няколко пъти с акции и облигации през годините."

Бъфет е поддръжник на Хилари Клинтън в кандидат-президентската надпревара в САЩ, но твърди, че оценява това, че сенатор Бърни Сандърс казва това, което мисли.

"Това, което харесвам у Бърни Сандърс, е, че той казва точно това, в което вярва. Той не променя посланията си всяка седмица. Ще видите, че някои от кандидатите менят позициите си или пък не отговарят на въпросите. При Бърни знаете точно какво мисли," казва Бъфет.