Когато става въпрос за репутацията на компанията, концернът за спортни стоки и екипировка Nike не си играе.

От компанията замразиха отношенията си с тенис звездата Мария Шарапова, докато тече разследването във връзка с дадената от нея положителна допинг проба в началото на годината. Връзката между Nike и Шарапова датира от времето, когато тя е едва на 11 г.

Шарапова далеч обаче не е първото рекламно лице, от което Nike се отказва. Вижте тези шестима спортисти, които изгубиха спонсорските си договори заради лошо поведение.

1. Оскар Писториус

Южноафриканският параолимпиец, който бяга с протези и на двата крака, вдъхнови милиони в спринтовите дисциплини по време на Олипиадата през 2012 г. Така че спонсроският договор с Nike бе нещо съвсем естествено. За съжаление, това не е краят на историята. На Свети Валентин 2013 г. Писториус прострелва и убива приятелката си след спор между двамата.

Nike незабавно прекрати спонсорския си договор с него, като по този начин със спринт се отдалечи от задаващите се проблеми.

2. Рей Райс

Nike е ифициалният доставчик на екипировка за НФЛ, но това не попречи на компанията да прекрати отношенията си със звездата Рей Райс. Бившият рънинг бек на Балтимор Рейвънс изгуби спонсорския си договор, след като се появи запис, на който се вижда как той бие тогавашната си годеница.

3. Ланс Армстронг

След като бе доказано, че победите на шампиона колоездач се дължат, поне отчасти, на допинг, ето какво казаха от Nike:

“Поради видимо непреодолимите доказателства, че Ланс Армстронг е вземал допинг и е подвеждал Nike в продължение на повече от десетилетие, с голяма тъга обявяваме, че прекратихме договора си с него. Nike по никакъв начин не одобрява използването на забранени субстанции.”

4. Джон Джоунс

Първоначално бе обявено, че ММА боецът е изгубил договора си с Nike заради бой извън ринга с Даниел Кормър. След това Джоунс обясни, че сам е избрал да сложи край на договора с компанията, когато му било казано, че Nike ще се дистанцира от ММА спорта. “Решението бе взаимно,” каза Джоунс.

Вижте още: Nike временно преустановява отношенията си с Мария Шарапова

5. Майкъл Вик

Nike подписа договор с Майкъл Вик през 2001 г., още в началото на кариерата на състезателя по американски футбол. Шест години по-късно, когато Вик бе осъден за това, че е участвал в организирането на незаконни боеве с кучета, Nike го освободиха от договора му. След като излежа присъдата си и се завърна в НФЛ, от Nike сключиха нов договор с Вик през 2011 г.

“Майкъл признава грешките си,” заявиха тогава от Nike. “Не одобряваме тези действия, но подкрепяме положителната промяна, която той направи, за да стане по-добър човек извън терена.”

6. Мани Пакяо

Наскоро Nike прекрати рекламния си договор с Мани Пакяо след хомофобските твърдения на боксьора, направени по филипинска телевизия. В изявлението си от Nike казаха, че намират коментарите на Пакяо за “отвратителни.”