Всички говорят за това как интернет на нещата (IoT) е бъдещето на технологиите и бизнеса. Малцина обаче разбират какво точно означава това, изразено в цифри.

Отговор на този въпрос дават от изданието Business Insider, като според тях първите стъпки към революцията вече са предприети.

Вижте още: Когато автомобилът помага в кухнята

До 2020 година общо 34 милиарда устройства в световен мащаб се очаква да са свързани в глобалната мрежа на интернета на нещата. От тях само 10 милиарда ще са традиционните в момента устройства като смартфони, таблети, умни часовници и други.

Близо 6 милиарда долара ще бъдат инвестирани в този сектор през следващите пет години.

Бизнесът ще е основният потребител на новите устройства, свързани с глобалната мрежа, като те ще съдействат за намаляване на оперитивните му разходи; повишаване на производителността; разширяване на дейността към нови пазари и разработването на нови продукти.

Бизнесът се очаква да разполага с 11.2 милиарда устройства до 2020 година. Инвестициите му за тях най-вероятно ще са в размер на 3 милиарда долара, като се очаква да донесат възвръщаемост от 7.6 милиарда долара за периода между 2015 и 2025 година.

Вторият най-голям потребител на новите устройства ще са правителствата в световен мащаб. Това ще е в отговор на основната им цел да подобряват живота на техните граждани.

Правителствата се очаква да разполагат със 7.7 милиарда устройства до 2020 година, за които инвестициите им ще са в размер на 2.1 милиарда долара. Те ще им донесат възвръщаемост от 4.7 милиарда долара до 2025 година.

Едва на трето място ще са индивидуалните потребители. Въпреки това те също се очаква да закупят огромен брой устройства, свързани с интернет – 5 милиарда до 2020 година. За тях потребителите ще изхарчат 900 милиона долара, а възвръщаемостта им ще е 400 милиона долара до 2025 година.

Четири са факторите, които стоят в основата на бъдещото развитие на интернет на нещата. Това са – нарастващото ползване на интернет в световен мащаб, както и значителното подобряване на скоростта; голямата разпространеност на мобилните устройства; поевтиняващите сензори за температура, движение, светлина и други, използвани от различни устройства; големите инвестиции в сектора.

Разбира се, пред ръста има и няколко ограничителни фактори. Сред тях са – опасения, свързани със сигурността, притеснения във връзка с личните данни и проблеми пред разпространяването на технологиите във връзка с единни стандарти.