Централната банка на Норвегия понижи лихвите в страната до нов исторически минимум, като сигнализира за по-нататъшното им потенциално намаляване.

Лихвите в богатата на петрол страна бяха намалени с 25 базисни пункта, до 0.5% на годишна база. Действието на централната банка бе продиктувано от усилията й да се справи с потенциална рецесия, в условията на ниски цени на петрола на международните пазари.

Решенито бе очаквано от 18 от 20-те анализатори, дали своите прогнози за финансовото издание Bloomberg, така че не бе особено голяма изненада.

„Настоящото състояние на норвежката икономика предполага по-нататъшно намаляване на лихвите през тази година“, коментира ръководителят на централната банка в Норвегия Ойестен Олсен.

Банката също така предупреди, че не изключва отрицателни лихви, ако се появят по-нататъшни външни икономически шокове.

Според финансовата институция обаче, толкова ниски лихви носят последствия от сериозна волатилност за финансовата система и поради тази причина „от там продължават с много по-голямо внимание в лихвената си политика“.

Кроната се повиши с 0.6%, до 9.435 евро, след решението на банката.

Норвежката банка намалява нивата на лихвите от декември 2014 година насам, в усилията си да стимулира силно зависимата към цената на петрола икономика.

Норвежката крона загуби около 7% спрямо еврото през последната една година, водена от понижението с 24% в цената на брента за същия период.