Азиатските индекси започнаха седмицата с повишение, водени от ръста на щатските в края на миналата и стабилизирането в цената на петрола при нива над 40 долара за барел.

Добри данни от Китай, изнесени през уикенда, също съдействаха за ръста на пазарите.

Индексът MSCI Asia-Pacific се повиши с 0.4%, докато японският Nikkei добави 1.5% към стойността си.

Днес стартира и двудневната среща на японската централна банка. Пазарните участници не очакват допълнителни стимули от страна на финансовата институция, откъдето на предходната си среща въведоха отрицателни лихви в страната.

Изнесени данни посочиха ръст на машинните поръчки в Япония с 15% през първия месец на годината, което се оказа над средните очаквания на анализаторите.

Данни за Китай посочиха най-слабото повишение в промишленото производство в страната от 2008 година, докато продажбите на дребно са нараснали с най-малко от май на миналата година.

Дългосрочните инвестиции във втората най-голяма световна икономика обаче са се повишили с 10.2% през първите два месеца на годината, в сравнение с миналата.

„Изнесените резултати за китайската икономика посочиха по-нататъшна слабост в ключови звена, въпреки това обаче, те също така свидетелстваха за нараснала активност от страна на правителството, в частта на инвестициите“, коментира Ангус Никълсън, пазарен стратег в IG Markets, цитиран от CNBC.

Ръководителят на централната банка на Китай заяви през уикенда, че ръководената от него финансова институция няма да прибегне към допълнителни стимули за икономиката, но ще е готова да се намеси в случай на икономически шок.

Брентът се понижи с 0.1% днес и се търгува при нива от 40.34 долара за барел, след като добави 4% през изминалата седмица.

Рано тази сутрин златото се разменя при нива от 1 255 долара за унция, докато среброто – при 15.60 долара за унция с незабавна доставка.