Белгийските власти са повдигнали обвинения на считания за организатор на парижките атентати Салах Абдеслам, съобщи адвокатът му, цитиран от „Франс прес”.

"Той сътрудничи на белгийското правосъдие. Франция иска неговата екстрадиция. Мога да ви съобщя, че ще откажем екстрадицията му във Франция", каза защитникът пред журналисти след разпита на Абдеслам в централата на полицията в Брюксел.

При серия от нападения във френската столица вечерта на 13 ноември загинаха 130 души, а пострадаха стотици.

В продължение на месеци Абдеслам беше най-издирваният терорист в Европа, за бъде задържан вчера след престрелка с полицията, при която беше ранен, информира bTV.

Междувременно, „Интерпол” официално предупреди европейските държави, че залавянето на терориста може да принуди неговите съратници да се опитат да напуснат континента – и това е добър момент чрез ефективна охрана на границите те да бъдат заловени.

„Макар да е твърде рано да се предполага в каква посока ще тръгне разследването, всички свързани с Абдеслам ще се притеснят, че местоположението им може да бъде разкрито и ще се опитат да избягат, за да не бъдат заловени”, посочи генералният секретар на организацията Юрген Щок.