Американският президент Барак Обама пристигна в Хавана, съобщи АФП. Обама ще осъществи знаково 3-дневно посещение в Куба. Президентският самолет Air Force One се приземи на летището „Хосе Марти” в покрайнините на столицата около 22:20 българско време снощи.

Впоследствие Обама се насочи към американското посолство в Хавана, където поздрави служителите. „Това е историческо посещение и историческа възможност”, заяви Обама по време на среща в хотел, близък до посолството, цитиран от БГНЕС.

„Какво става, Куба”, написа Обама в профила си в социалната мрежа Twitter малко след кацането, като използва разговорна фраза от Острова на свободата. Заедно с него са съпругата му Мишел и двете им дъщери.

Американската делегация включва още членове на Конгреса и представители на големия бизнес, пише ТАСС. Над 1500 журналисти от различни международни медии ще отразят визитата, отчетоха от кубинските власти.

„Туко-що кацнахме. Нямам търпение да се срещна и чуя пряко хората в Куба”, допълни Обама в социалната мрежа. Малко след това усмихващият се президент излезе от самолета, заедно с първата дама и децата им Саша и Малия, отваряйки чадърите си заради дъждовното време край кубинската столица.

На пистата той беше приветстван от външния министър на Куба Бруно Родригес. Милиардерът и евентуален кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп побърза да изтъкне, че кубинските власти са проявили неуважение към амриканския държавен глава. "Раул Кастро даже не го посрещна. Той посреща римския папа и други хора. Голямо неуважение", написа Тръмп в Twitter.

Обама ще разговаря с кубинския си колега Раул Кастро днес и ще посети бейзболен мач в Хавана, преди да си тръгне във вторник. Американският държавен глава ще разговаря с кубинския си колега Раул Кастро днес и ще посети бейзболен мач в Хавана, преди да си тръгне във вторник.

Това е поредният жест на добра воля към Куба, който Обама реализира в рамките на втория си мандат, който изтича тази година. През 2015 г. някогашните врагове в рамките на Студената война възстановиха дипломатическите си отношения и след половин век отвориха отново посолствата си във Вашингтон и Хавана.

Това е първото посещение на американски президент в Куба, след като партизани, водени от братята Кастро и Ернесто „Че” Гевара, взеха властта от подкрепяния от САЩ президент Фулгенсио Батиста през 1959 година. Последната визита на държавен глава на Вашингтон обаче е още 31 години преди това, когато Калвин Куулидж влиза на острова на борда на военен кораб.

„През 1928 година президентът Куулидж идва на борда на боен кораб и пътуването му е отнело 3 дни. На мен ми трябваха 3 часа”, заяви Обама пред служителите на посолството. Дипломатическото представителство беше открито миналия август след година и половина тайни преговори между двете страни, припомня АФП.

„Американското посолство означава по-ефективно налагане на ценностите и интересите ни, както и по-ефективно разбиране. Знам, че са били напрегнати 7 месеца… Всеки ден вие сближавате САЩ и Куба”, похвали Обама служителите.

Посещението на Обама беше маркирано от протести днес, както на кубински мигранти в Маями, така и на граждански активисти в Хавана. Политическите му противници от Републиканската партия в САЩ и активисти за човешки права критикуват Обама за все по-близките му отношения с кубинския президент Раул Кастро и възстановяването на междудържавните отношения.

Те изтъкват като причина липсата на политическа, медийна и икономическа свобода в Куба, където комунистическата партия поддържа еднопартиен режим. По време на посещението си Барак Обама ще се срещне с представители на опозицията и във вторник ще държи реч в Националния театър в Хавана, която ще бъде излъчена по държавната телевизия.

Представители на правителството на Кастро неколкократно заявиха, че тя няма да съдържа лекции на тема демокрация. От своя страна, Бен Роудс, един от съветниците по националната сигурност на Обама, настоява, че американският президент ще повдигне и тези въпроси при посещението си.