Обемът на офис площите от клас А и Б нараства до 1.73 млн. кв.м. през първата четвърт на 2016-та., сочи пазарното изследване на офис площи на MBL|CBRE.

Свободните офис площи бележат спад за поредно тримесечие, запазвайки тенденцията от последните 3 години.

Към края на март незаетите клас А и Б офис площи в столицата са малко над 213 000 кв.м., което е 12.3% от общия инвентар и представлява спад с 5 500 кв.м. спрямо края на 2015 г.

Делът на свободните площи от общия обем офис площи се понижава с 2.8 процентни пункта на годишна база.

Офис площите в нововъведените в експлоатация сгради от началото на годината са около 13 500 кв.м.

Забелязва се постоянен темп на спад на офис площите, които са в строеж, но в същото време, плановете за няколко проекта са възобновени.

През 2016 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация близо 50 000 кв.м., а през 2017 г. – около 110 000 кв.м.

Мотивирани от позитивната тенденция на пазара, инвеститорите се очаква да започнат строителна дейност по няколко по-големи проекта през второто полугодие, добавяйки около 90 000 кв.м. офис площи на пазара през идните 2-3 години.

Активността на наемния пазар запазва нивата си от предходни тримесечия и отбелязва значителен ръст спрямо първата четвърт на миналата година.

На 25 000 кв.м. възлизат сключените сделки за наем, а обемът на нетно усвоените площи за тримесечието достига близо 23 000 кв.м.

Качествените сгради в покрайнините на града, както и вече установени бизнес зони като коридора на Цариградско шосе, продължават да привличат множество наематели.

Същевременно, значително намаляват възможните опции за наемане на площи в централни и близки до центъра офис сгради, което се отразява върху оферираните наемни нива.

През първото тримесечие на 2016 г. средните наемни нива бележат повишение с малко над 1.5% спрямо края на 2015. Динамиката се дължи предимно на офисите от клас А, поради запазващото се високо търсене, най-вече от аутсорсинг и ИТ сектора.

Възходящата ценова тенденция при наемните нива се очаква да продължи поне в краткосрочен план до момента, в който предлагането на офис площи постепено балансира стабилното търсене.

Към края на март средните офертни нива за клас А площи са малко над 13 евро на кв.м. в центъра на града и между 11.5-13 евро на кв.м. в широкия център и покрайнините.

Средната офертна цена на площи от клас Б е около 7 евро на кв.м.