Компанията Peabody Energy, най-голямата световна частна компания за добив на въглища и втората най-голяма в света, е подала документи за защита от кредитори в САЩ.

Банкрутът става реалност вследствие на рязката обезценка на цената на въглищата, които са оставили компанията без възможност да обслужва задълженията си във връзка с експанзията й в Австралия. Компанията е заявила, че предприема сериозна стъпка за подобряване на ликвидността си и намаляване на задълженията си в условията на безпрецедентен спад в индустрията.

Активите и задълженията на компанията са в диапазона на 10 милиарда до 50 милиарда долара, според подадените в съда документи.

Банкрутът на Peabody е най-големият в сектора от началото на цикъла на понижение в цените на суровините и металите от средата на 2014 година.

Забавянето на икономиките на Китай и Бразилия до голяма степен е в основата на спада в цените на ключовите суровини.

Компанията е подала заявление за банкрут по Chapter 11, която традиционно се използва за „реорганизация, включваща корпорация или партньорство“.

По силата на банкрута по тази глава, обикновено се предлага план за реорганизиране на компанията, като се цели запазване на бизнеса й и връщане на кредитите с течение на времето.

„Това бе едно тежко решение, но в правилната посока занапред за Peabody. Започваме днес да строим основите на успешен бизнес, който да се превърне утре в световен лидер. Чрез предприетите мерки ще търсим съдебни възможности за намаляване на дълговото бреме над компанията, в ситуация много тежка за суровинния сектор. Този процес ще ни помогне да подсилим ликвидността си и да намалим задълженията си“, коментира изпълнителният директор на компанията Глен Келоу.

Докато процедурата по банкрут е в процес, компанията ще продължи да оперира по традиционния си начин.