Бека Браун е работила като специалист по подбор на персонала в Goldman Sachs, преди да основе компанията Solemates, която предлага продукти за грижа за дамски обувки. Тя е завършила университета в Харвард и има магистърска степен от Колумбия.

В своята кариера в GS Браун е интервюирала по около 20 до 30 кандидата на година, което за общия й стаж в банката означава над стотина кандидати.

„И това беше основната грешка на кандидатите – стараеха се твърде много“, споделя специалистът пред финансовото издание Business Insider.

„Това е обща грешка и тя е много хлъзгава. Защото когато кандидатите се опитват да впечатлят интервюиращите, показвайки, че са си подготвили домашното, това изглежда малко преекспонирано или още по-лошо – заучено“, казва Браун.

„Информацията, която кандидатите дават, трябва да е във формата на дискусия, а не представена като от робот“, допълва още експертът.

Друга причина за това тази грешка да е толкова обща сред кандидатите е, че „интервютата са стресиращи и не всеки понася лесно стреса“. Хората често се опитват да подтиснат притесненията си с поведение на прекомерна увереност. Това обаче се усеща от интервюиращия, коментира Браун.

„Как кандидатите се справят със стреса само по себе си също е индикатор за бъдещото им представяне“, добавя още специалистът. „Справянето със стреса е част от почти всяка работа, независимо дали ще сте на борсата или в някой завод“.

Така че много по-добре е да запазите спокойствие и винаги да сте себе си. „Не се опитвайте твърде много да впечатлите интервюиращия или да прикриете нервността си... Понякога да правите тези неща ще намали шансовете ви да бъдете избрани. Наистина всичко се свежда до това да менажирате самите себе си, за да направите най-добро впечатление“, заключава Браун.