Сан Франциско е най-скъпият пазар на наеми в САЩ.

За да се възползва от това, Боб Алън, американец на 68 години с предприемачески нюх, е започнал да предлага нова услуга на жители от района, които не искат да плащат наем на скъпи апартаменти. Вместо това те могат да наемат някой от неговите пет вана, които той е обзавел с легла и кухненски принадлежности.

Въпреки че първоначалната му идея е била да предлага превозните средства на туристи, които искат да посещават намиращите се наблизо национални паркове, той е започнал да предлага отделни цени на хора, които искат да паркират превозните средства на едно място. Като паркинг на технологична компания, например.

"Яжте от храната на Google, използвайте фитнеса им и спете във вана (ЕВТИНО)," пише в една от обявите си в Craigslist Алън.

Ван без възможност за шофиране (в този случай Алън оставя колата на предварително определеното място) струва 30 долара на ден за две седмици или повече спрямо 89 долара на ден за тези, които искат и да шофират.

На този етап запитванията за стационарни ванове са пет пъти повече, отколкото за туризъм. Той е пуснал вановете на собствения си сайт Go-Tel, както и в AirBnb и Turo.

"Някои от тези хлапета, които работят в технологични компании, искат да пестят пари," казва той. "Те чувстват, че се намират в някакъв балон и искат този балон, като се спука, да могат да се върнат там, откъдето са дошли, с малко пари в джоба. Затова започват да търсят алтернативни начини на живот."

Алън споделя, че статия за него в SFGate е засилила значително интереса към бизнеса му, което пък го е накарало да внимава със споменаването на имена на компании, както е направил с Google в обявата си в Craigslist. Подобна практика да се живее на паркинга на компанията не е официално одобрена от нея.

Алън казва, че това е много по-голям бизнес, отколкото е очаквал. Той печели по около 1 000 долара от ван на месец, но едва сега започва. Той също така споделя, че ако е по-млад, би инвестирал в още ванове, но на 68-годишна възраст ще трябва да наема хора, за да разшири бизнеса си.

"Това не е за всеки, но е решение за повече хора, отколкото някога съм мечтал," казва той. "Положението тук е извън контрол. Наемите са скандално високи. Ако имах 100 вана, щях да ги давам всичките под наем."