Пролетта всеки път събужда у нас не само остра нужда да се заровим в градината, но и да обновим дома си. Предлагаме ви красива трансформация на често пренебрегвани пространства с помощта на прости, евтини и лесни решения.

Опитайте една - или повече - от тези бързи, достъпни мини козметични операции, за да помогнете на вашия дом да посрещне пролетта с нов облик:

Увеличете пространството за съхранение в кухнята

Дали вашата кухня е голяма или малка, достатъчното място за съхранение винаги е проблем. Възползвайте се от неизползвана стена или ъглово пространство, за да добавите отворени рафтове, на които да съхранявате подправки или съдове за готвене в удобна близост.

Украсете обикновените рафтове с декоративни скоби, за да добавите индивидуалност. Ако често се събирате с приятели, помислете дали да не монтирате поставка за бутилки някъде в кухнята.

Украсете входа

Грижите са за дървените мебели в дома си, нали? Защо да не правите същото и за входната врата? Придайте й по-изтънчен външен вид, като я боядисате и съгласувате цвета й с домашния екстериор.

Вижте още: Супер звънец лъже крадците, че сте у дома

Възстановете блясъка на подовете

Универсалността и топлината на дървото не могат да се сравняват с други настилки, но редовното им излагане на мръсотия, прах и други влияния на околната среда често ги карат да изглеждат стари и занемарени.

Възстановете блясъка им чрез полиране с продукти, които са предназначени специално за тази цел. Дюшемето трябва да се полира веднъж годишно и на всеки четири до шест месеца в областите с много движение в дома.

Променете облика на камината

Подарете на тухлената камина модерен облик с помощта на свеж слой боя. Преди да започнете, старателно я почистете.

След това нанесете грунд, за да покриете петната от сажди, а след него и гланц боя, за да придадете на камината красив и траен външен вид.

Спрете елементарно на вратата

Първото нещо, което гостите забелязват в дома ви, е антрето. За да направите добро първо впечатление, то трябва да е добре подредено.

Обновете го, като изберете подходящата за вас система за съхранение. Звучи ви сложно? Просто трябва да добавите пейка, шкаф за обувки и подхождащи на интериора на дома ви кутии и кошници.

Хвърлете малко светлина – буквално

Красивите осветителни тела правят чудеса относно тонизирането или успокояването на едно пространство. Задачата ви ще бъде успешна, ако създадете различни слоеве, с акцентни зони и приглушено осветление.

Интересна настолна лампа, стенен аплик или полилей мигновено повишават изтънчеността на една стая.

Подредете килера

Един модел не е приложим за всички, когато става въпрос за системи за съхранение и организация. Увеличете капацитета на гардероба или килера ви с лесни и достъпни идеи, като например пластмасови кошници, повече закачалки и кутии.

Преди да отидете до магазина, за да ги купите, първо премерете пространството и направете опис на това, което трябва да поберете в него. Повярвайте ни, един добре организиран килер или гардероб може изцяло да промени дома ви.

Вижте още: Седем страшно добри алтернативи на дрешника

Добавете система за филтриране на вода към мивката си

Дори и да ви звучи трудно, можете да направите това и без помощта на професионалист. На пазара вече има изобилие от подобни системи, които са подходящи за почти всяка мивка.

Така ще се сдобиете с чиста и свежа вода. Освен това ще възстановите инвестицията, когато престанете да купувате минерална.

Използвайте модулни мебели

Ако пространството е ограничено във вашата скромна обител, не се тревожете. Увеличете стила и капацитета за съхранение с помощта на модулни етажерки.

Различни книги и сувенири ще добавят цвят към белите рафтове. Освен това можете да сложите кошници, кутии и дори екстравагантни торби за съхранение.

Обогатете входа с аксесоари

Можете да подобрите външния вид на входа на дома си с помощта на малки аксесоари – табелка с номера, външно осветление, както и пощенска кутия.

Тези малки, но въздействащи детайли обикновено правят трайно впечатление на гостите и добавят индивидуалност към екстериора.

Използвайте професионално почистване за килимите

Кога за последен път сте давали килимите си на професионалист да ги почисти? За малко пари можете да ги съживите и да подобрите здравето на цялото семейство.

Почистването с домашната прахосмукачка премахва достъпните мръсотия, прах и косми, но професионалното почистване се справя с петна, алергени, акари и песъчинки.

Ако имате килим в райони с висока влажност във вашия дом, почистването му ще ви помогне да се справите с мухъла.

Подменете предпазния плот на стената в кухнята

Предпазният плот на стената не само носи доза от характера на кухнята, но също така предпазва стените от пръски и разливи.

Пластмасовите плотове, както и плочките, са лесни за поставяне – нещо, което можете да направите без помощта на професионалист.

Подчертайте таваните

Первазите и панелите от стиропор или дърво са истински бижута за таван. Независимо дали подменяте стари или добавяте нови, с тях много лесно можете да трансформирате стаята в рамките само на един уикенд.

Подчертайте прозореца

Придайте индивидуалност на прозореца, като използвате стар шкаф. С помощта на малко боя и тапицерия можете да го превърнете в страшно романтична пейка, на която да почивате.

Съобразете използваните текстилни материали с пердетата за един по-стилен дом.

Озеленете обилно

Без значение дали става въпрос за двора или терасата, едно пролетно озеленяване е задължително, за да направите дома си по-свеж, жив и привлекателен.

Вижте още: 10 стилни и красиви малки тераси

Подменете стария душ

Ако душът в банята ви е стар, значи е време да го подмените. Ще се изненадате какви чудеса предлагат съвременните технологии в това направление.

Сменете предназначението на шкафовете

Неизползвани шкаф или библиотека могат с малко трудно да се превърнат в място за съхранение на напитки или симпатична масичка за кафе.

Просто дайте свобода на въображението си, както и на бояджийската четка.

Създайте зона за игри

Създайте специална зона за съхранение на често използвани игри, филми или други медийни продукти. В „медийния шкаф“ семейството може да държи най-нужните за забавление аксесоари.

Разделете рафтовете с помощта на комбинация от плитки кошници, което ще ви помогне да организирате по-добре пространството.

Опростете прането

Опростете процеса на пране чрез рационализиране на сортирането на дрехите. Поставете под дъската за гладене три коша за пране, върху които можете да сложите етикети.

Това ще ви спести времето за сортиране. Ако пък нямате достатъчно място да държите дъската за гладене разпъната, закачете с помощта на куки кошовете за вратата на килера или мокрото помещение.

Вижте още: 12 трика за пране, които ще променят дрехите и живота ви

Инсталирайте програмируем термостат

Регулирането на температурата на вашия дом е изключително лесно с програмируем термостат. Освен това ще ви спести сериозни суми от сметката за ток, ако се използва правилно.

Сменете отдушника в банята

Ако се е появил мухъл или огледалото непрекъснато е замъглено, може би е време да смените отдушника в банята си.

Това става лесно и без професионална помощ. Освен това новите модели вентилатори за баня наистина правят чудеса с въздуха.

Подменете малките уреди

Малките кухненски уреди – като микровълновата печка например – са особено полезни, особено в натоварените делнични вечери.

Можете да оптимизирате ефективността на кухнята си с нов уред (микровълнова печка, тостер, пасатор или машина за еспресо).