Рей Далио управлява най-големия хеджфонд в света, като сумарното му богатство се изчислява на 15.6 милиарда долара. Той обаче се нарича „професионалист по правене на грешки“. Този начин на мислене е много вероятно да е ключът към успешния му бизнес.

Вижте още: Гответе се за по-ниска възвръщаемост в по-рискова среда

Рей Далио е основател на фонда Bridgewater Associates през 1975 година. Към днешна дата той е с персонал от 1 500 души и управлява активи на стойност 150 милиарда долара.

В интервю с професора по психология Робърт Кийгън, Далио представи възгледити си по отношение на успеха, грешките и филантропията.

„Можем ли да сме откровени един с друг? Можем ли да минем заедно през всичко? Това е есенцията на всичко“, коментира Далио в интервюто. „Дали ще искате да знаете своите слабости? Ще е болезнено ли да ги знаете? Това е най-важното“, добавя още Далио.

Далио е номер 9 в класацията на Forbes 2016 на най-добре платените портфолио мениджъри и трейдъри. Той е заработил сумарно 500 милиона долара през изминалата година, въпреки разнопосочното представяне на неговите фондове.

Мениджърът е описал идеите си в нещо, което се нарича „Принципите“ и е достъпно за сваляне на сайта на Bridgewater. Тези принципи вече са „свалени“ над 2 милиона пъти.

Несъгласието е нещо много традиционно във фонда Bridgewater. „За да сте успешни на пазарите... трябва да имате визия, различна от тази на останалите... Това означава обаче, че има голяма вероятност да грешите. Затова тази вероятност трябва да бъде намалена“, коментира Далио. Един от принципите му е „Болка и ответни мерки са еквивалентни на прогрес“.

„Болката сочи, че нещо не е наред. Открил съм, че най-добре се учим, когато нещо не е наред. Винаги се опитвам да се уча от грешките си“, коментира Далио.

Той признава, че по време на кариерата си е правил много грешки. „Научих се всеки път, когато правя грешка, да си я записвам. Вместо просто да вземаме решение, е много по-важно да определим критериите за вземане на решения. Това помага много. Както на мен, така и на хората около мен“, признава мениджърът.

На въпрос коя е била най-голямата му грешка, Далио признава, че е била през 1982 година, когато е прогнозирал дъно за пазара, а впоследствие Мексико обявява фалит и след това Фед намаля лихвите.

„Успехът идва от това да знаеш какво не знаеш повече, отколкото от това, което знаеш“, смята Далио. „Никой няма всичко необходимо, за да е успешен. Имаме нужда от групова работа“.