Искате ли да запазите ума си остър, а мозъка млад? Публикувано наскоро проучване в NeuroImage хвърля светлина върху един от начините да направите това.

Нормалният процес на стареене води до загубата на мозъчна материя, но мозъците на хората на 50-годишна възраст, които са медитирали в дългосрочен план, са със 7.5 години по-млади от тези на хората в същата възрастова група, които не медитират, според проучването, цитирано от CNBC.

Вижте още: Как да бъдем щастливи: съвети от най-щастливия човек в света

Докладът, публикиван миналия месец, си струва да се отбележи най-вече заради факта, че работещите остават по-дълго време част от работната сила или поради свой избор, или по необходимост.

Авторите на проучването са използвали алгоритъм, за да изчислят възрастта на мозъците на хората. При 50-те участници в проучването, които не медитират, учените не откриват големи вариации по отношение на възрастта на мозъка. При тези, които медитират отдавна обаче, учените откриват голяма разлика.

"За всяка допълнителна година след 50 мозъците на медитиращите са с по 1 месец и 22 дни по-млади от хронологичната им възраст," според проучването, направено от представителите на Калифорнийския университет, Националния университет на Австралия и университета Фридрих Шилер в Германия.

В последните години медитацията набира популярност. Според публикувано през миналата година проучване 18 милиона американци практикуват медитация.

Вече не само хората обръщат внимание на това. Компаниите също се присъединяват към тази тенденция, стартирайки програми и занимания за служители и клиенти.