Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че спира да печата банкноти от 500 евро. За това действие на централната институция се говори отдавна, но решението беше взето едва вчера.

Причина за спирането на най-голямата европейска банкнота от печат са притесненията, че тя се използва за пране на пари и финансиране на терористични организации.

"ЕЦБ реши да спре за постоянно производството на банкнотата от 500 евро предвид притесненията, че тя може да улесни извършването на незаконни дейности“, се казва в изявлението на банката.

Издаването на банкноти с този номинал ще спре в края на 2018 г., но тези в обращение ще са валидни. Жителите на еврозоната могат да ги обменят в централните банки, като периодът за това е неограничен.

Данни на ЕЦБ сочат, че банкнотите от 500 евро са само 3% от общия брой банкноти в обращение. Тяхната стойност обаче е 28% от общата стойност на евробанкнотите в обращение.

Решението на ЕЦБ беше взето под натиска на Франция след атентатите от Париж в края на миналата година. Германия обаче се противопоставяше на това решение, като изчисления на медиите от страната сочат, че това действие на централната банка може да струва 500 милиона евро.