Работа от вкъщи, гъвкаво работно време или пък офиси от дистанция - това не са вече фантазии от миналото. Много съвременни служители искат да имат достъп до тях, но се боят, че това ще им струва пари.

Корпоративната среда често се бои също. Например от недобре преценени промени, които ще нарушат установения ритъм на работа. Получава се един порочен кръг, в който никой не дръзва да предложи нещо ново.

Ако искате да разполагате с повече гъвкавост на работното място, време е да сложите картите на масата.

Дефинирайте какво точно искате вие

Още преди да сте започнали разтовора с шефа, помислете какво точно искате чрез повече гъвкавост? Например - вероятно искате да работите от вкъщи три следобеда седмично? Или пък искате да идвате на работа по-рано и така да си тръгвате в 16:00? Искате ли да се обличате по-свободно в някои дни от седмицата или пък да разполагате с работен обяд всеки петък?

Напишете на лист всяко хрумване, което смятате, че ще бъде от полза и за вас е от приоритетно значение. Някои от неща при повторно обмисляне може да ви се сторят неоснователни. Фокусирайте се върху идентифицирането на онези предложения, които наистина ще са ви от полза.

Дефинирайте "защо"

Минаваме към същността на въпроса. Трябва да посочите ясно каква е мотивацията ви и какви ще са ползите. Отново съставете списък с всяка положителна промяна, която ще настъпи вследствие на това, което искате.

Обговорете защо си заслужава мнението ви да бъде взето предвид. Не забравяйте посочите своите успехи и способност да работите организирано и с посвещение.

Улучете най-удобното време за повдигане на темата

Подбирането на точното време за разговор на тема гъвкавост на работното място е важно. Привлекателна е мисълта още днес да заговорите за това, но вероятността шефът да е зает с други задачи е голяма. Издебнете момента и действате.

Поведете разговора

Щом сте лице в лице с шефа, поведете разговора. Изложете добре идеята си. Приведете в действие всичко плюсове, които сте открили. Дайте му възможност да зададе всичките си въпроси. Отговаряйте уверено и без излишни фантазии.

Не бързайте с думите. Дишайте равномерно, за да успокоите нервността.

Предложете пробен период

След като картите са на масата, опитайте се да получите от шефа пробен период, в рамките на който да се види какъв всъщност ще е резултатът от въвеждането на гъвкавост на работното място.

Предлагаме този пробен период да бъде крок - не по-малко от седмица и не повече от 3 месеца.

Ако не се получи, опитайте пак

Възможно е да поискате гъвкаво работно време, но да получите отрицателен отговор. Не бива да се обезкуражавате. Пробвайте пак, но след време. Възможно е наистина това да не е най-удобният момент за нововъведения в начина на работа в компанията.

Кой знае, шефът може да обмисли и да проучи темата по-добре. Дали той няма да е онзи, който ще поде темата следващия път?