Широкият щатски индекс S&P 500 може скоро да се повиши до нов исторически рекорд в резултат от съвместното влияние на няколко позитивни фактора, смята Джим Поулсън, главен инвестиционен стратег на Wells Capital Management.

Коментарите му стават реалност след най-доброто двудневно представяне за широкия индекс от март насам.

Икономическият ръст - не само в САЩ, но и в останалите части на света, се ускорява и то в „синхронизирана среда“, коментира Поулсън. В същото време дефлационните опасения намаляват.

„Смятам, че сме преминали това, което всички определиха като най-лошия отчетен тримесечен сезон. Печалбите най-вероятно ще регистрират известно подобрение през оставащата част на годината“, коментира Поулсън пред финансовото издание CNBC.

Ако Фед повиши лихвите през юни или юли, това ще е сигнал за доверие в икономиката и може да се приеме позитивно от инвеститорите, смята още анализаторът, като добавя, че рецесия в САЩ изглежда малко вероятна през следващите няколко години.

И макар позитивно настроен за представянето на индекса в краткосрочен план, Поулсън не изключва възможността да станем свидетели на корекция по-късно през годината. Тя може да се инициира от по-ускорен ръст на инфлацията и заплащането, които да повишат спекулациите за по-агресивна политика от страна на Фед.

Широкият щатски индекс S&P 500 завърши вчера на 2% от исторически най-високата си стойност при 2 130 пункта, достигната на 21 май 2015 година.

Прогнозата на Поулсън е широкият индекс да приключи годината при ниво от 2050 пункта, което би означавало нулев ръст за индикатора през тази година.

„Все още има много песимизъм сред пазарните участници“, коментира Поулсън. „На крачка от исторически най-високите стойности сме, а много хора все още са в лагера на мечките“.