Понякога превозните средства са прекалено големи и тежки, за да бъдат идеални кандидати за пълна електрификация. Това не означава обаче, че те не могат да бъдат задвижвани единствено с електричество.

Доказвайки това, Швеция, в партньорство с производителя на камиони Scania, създаде първия "електрически път" в света. Това е двукилометрова отсечка от магистрала в Централна Швеция с електрически жици, опънати над най-дясната лента.

Вижте още: Тази магистрала ще произвежда електричество

Така хибридни камиони, които са специално оборудвани с устройство, наречено „пантографен колектор“, могат да карат под жиците и да се възползват от течащото по тях електричество. Когато са свързани, камионите се движат изцяло на електричество. Когато камионът излезе от дясната лента, двигателят му се включва и преминава отново в хибриден режим.

Тази идея не е точно нова предвид наличието на тролейбуси. Въпреки това, ако електрическият път на Швеция получи по-широко приложение, това би могло да помогне на страната да достигне целта си да се освободи от използването на изкопаеми горива до 2030 г.

Нещо повече, тъй като това е ново приложение на стара технология, това решение не трябва да чака технологиите да се развият допълнително. Тази програма може да бъде разширена още днес и да има незабавен ефект.