Лихвите по депозитите в страната днес са на нива от около 1% годишно. За много хора това може би е достатъчно, но имайте предвид, че това няма да ви направи милионери. Е, освен ако нямате около 900 хил. лв. в търговските ни банки.

Простите сметки сочат, че днешните 25-годишни българи трябва да спестяват по 1700 лв./месечно, за да могат, при настоящите нива на лихвите, да се пенсионират с 1 млн. лв. на депозит. А това е почти невъзможно за може би около 95% от хората в страната.

В случай че повишим доходността на инвестицията си до 5% годишно, ще се нуждаем от 1000 лв. месечни спестявания в следващите 33 години, ако желаем да разполагаме със седемцифрена сума на старини.

Това също е прекалено много за финансовите възможност на българите. Но ако вече имате 10 000 лв. в банката, ето няколко идеи, които биха ви донесли по-висок доход в бъдеще, което ще ви помага да пестите повече (в следващите редове няма да говорим за разходи по придобиването на обувки, дрехи и коли!)

Изплащане на кредит/намаляване на дълг

Малко са днес българите, живеещи без кредити. Но защо да трупате пари на депозит при 1% лихва, ако разполагате с потребителски кредит, по който плащате 8, 10 или повече процента годишно лихва, кредитна карта или бърз кредит?

Специалистите съветват да погасяваме първо заемите с най-висока лихва.

Образование/допълнителни умение/чужд език

Страната ни е една от многото, чийто бизнес изпитва остра нужда от качествен персонал. Според наскоро обявено изследване, за да сме конкурентноспособни на пазара на труда,ь в следващите 5 г. ще трябва да усвоим нови около 40% умения, които да добавим към CV-то си.

Ето защо образованието ни не трябва да спира, като тук можем да добавим както изучаването на нов език, шофьорски или компютърни курсове, така и висше образование, а защо не и втора специалност за вече завършилите.

Акционерно дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ)

10 000 лв. са недостатъчни за инвестиции в недвижими имоти, но пък могат да бъдат насочени към закупуването на земеделски земи. При положение че не желаете и нямате време да се занимавате с подобна инвестиция, това не е проблем.

На Българска фондова борса съществуват АДСИЦ (акционерни дружества със специална инвестиционна цел), влагащи пари именно в имоти (жилищни, офисни или търговски), или в земеделски земи. По закон тези дружества разпределят 90% от печалбата си между своите акционери.

Покупката и продажбата на акции от тези дружества е лесна, бърза (когато дружествата са сред най-ликвидните компании на борсата ни), а комисионите на БФБ-София са ниски.

Споделено финансиране

Както посочихме през седмицата, Peer-to-Peer е най-популярната форма на споделено финансиране. Какво обаче означава това?

Според определението в Wikipedia, това е практиката за заемане на средства на индивидуални кредитоискатели или бизнеси чрез онлайн платформа, която директно ги свързва със заемодателите. Компаниите, предоставящи такива кредити, работят изцяло онлайн, като по-ниските им оперативни разходи им позволяват да заемат средства - много често срещу далеч по-ниска цена, в сравнение с традиционните финансови институции.

Така кредитополучателите се облагодетелстват от по-ниски лихви, а заемодателите постигат по-висока доходност за капиталите си, в сравнение с други спестовни продукти.

Повече за най-популярната платформа у нас Iuvo може да прочетете тук:

Собствен бизнес

Дори и по-малко от 10 000 лв. ще са напълно достатъчни за стартирането на собствен бизнес. Имате идея, тогава какво чакате? Именно това е най-добрата възможност, при добро стечение на обстоятелствата, да можете да увеличите спестяванията си най-бързо и в най-голяма степен.

Тук е мястото за неписаното правило „x3” – нещата се случват три пъти по-бавно, обикновено са три пъти по-трудни и струват три пъти повече.

При положение че имате идея за собствен бизнес, не напускайте работата си. Можете да започнете в свободното си време или вечер след работа, за да се убедите, че идеята е добра и може да ви осигурява доходите, от които се нуждаете, за да не нарушавате месечния си бюджет.