Някога били ли сте в Естония?

Тази прибалтийска държава с население от едва 1.3 милиона души изпъква пред източноевропейските си съседи по това, че разполага с развита икономика и висок стандарт на живот. Страната също така е технологичен рай. Може да я познавате като "дома на Skype", но това далeч не е всичко.

В Естония гласуването, подписването на документи и подаването на данъчни декларации става онлайн, благодарение на X-Road – система, която координира множество данни и осигурява на всички естонци - обикновени граждани, компании и държавни служители, безпрецедентен достъп до данните, от които имат нужда, за да правят бизнес, да поучават лицензи, разрешителни и други документи, изваждането на които в други страни би отнело дни, седмици и дори месеци.

X-Road е изградена по такъв начин, че нарастващият брой услуги и бази данни да могат да бъдат добавяни към дигиталната система. А тя, сама по себе си, е впечатляваща. Но и е само един от многото продукти в технологично напредналата Естония.

Вместо да бъде спъвана от своето минало и да е жертва на много от проблемите, които преследват редица посткомунистически държави, като корупция, раздута държавна администрация и остаряла образователна система, Естония е решила да започне начисто и да инвестира в бъдещето си.

За да трансформира обществото си в общност от технически грамотни индивиди, децата още от 7-годишна възраст изучават принципите и основните на програмирането. (За сравнение, само в едно на четири училища в САЩ се преподава компютърно програмиране.)

Тези стабилни основи дават впечатляващи резултати. Естонците са целеустремени, напредничаво мислещи и предприемачески настроени, каквото е и управлението на страната, пише MarketWatch. В страната са необходими само пет минути, за да се регистрира компания, а според The Economist, през 2013 г. Естония е държала рекорда по брой стартъп компании на глава от населението.

Тук също така не става въпрос за количество пред качеството: много естонски стартъпи в момента са успешни компании, които може би познавате от имената Skype, Transferwise, Pipedrive, Cloutex, Click & Grow, GrabCAD, Erply, Fortumo, Lingvist и други. Между другото, в Естония използва еврото.

Ако това ви звучи съблазнително и искате да станете предприемач там, имате късмет - да основеш компания в Естония е лесно и можете да го направите, без да приготвяте багажа си, благодарение на услугата електронно жителство, която е достъпна за всеки в международен план.

Електронният жител на Естония не само може да основе компания по интернет, но и да получи достъп до други онлайн услуги, които естонците ползват от повече от десетилетие. Това включва електронно банкиране, парични трансфери, деклариране на данъци онлайн, електронен подпис, проверка на договори и документи и много други.

Е-жителите получават умна ID карта, която е правен еквивалент на личните карти в Естония и по света. Самите карти са защитени с 2048-битов код, а подписът и самоличността се съхраняват в два сертификата за сигурност в микрочипа на картата.

Големите иновации обаче не спират дотук. Блок-веригата, която е в основата на криптовалутата биткойн, ще бъде използвана за гарантирането на сигурността на здравните партиди на 1 милион естонци. Тя ще бъде използвана за регистрирането на всички промени по тях, незаконни или не, като по този начин ще се защитава тяхната автентичност и на практика ще се елиминират злоупотреби с данните в тях.

Има много уроци, които останалите държави по света могат да научат от Естония, но тези няколко са особено важни: една страна трябва да желае да се адаптира и да променя инфраструктурата, както на управлението, така и на икономиката, ако е необходимо, и постоянно да ги оптимизира.

Една нация трябва да разбере, че промяната в нагласите трябва да е повсеместна и да започва с младите. Образователната система трябва да бъде проектирана по такъв начин, че да не ограничава разума на младите, или да ги товари с прекалено много неуместна информация. И накрая, ако искате предприемачеството да процъфтява, е необходимо да премахнете бюрократичните и техническите пречки на всички нива.