Ниските лихви по депозитите в последните месеци карат все повече хора да се замислят за алтернатива за спестяванията си. Макар този материал да не представлява препоръка за покупко-продажба на посочените по-долу активи, екипът на Profit.bg ви предлага пет различни сфери, в които можем да вложим спестеното до края на 2016 г., а защо не е по-дългосрочно.

Земеделска земя

Купувайте земеделска земя, вече не я произвеждат. Този цитат на Марк Твен говори достатъчно за възможностите, които този актив предлага на инвеститорите.

Данните за 2015 г. на НСИ показаха, че средната цена на един декар е 732 лв., или със 7% повече, в сравнение с 2014 г. Въпреки че понижението е по-малко от ръста през 2014 г. и 2013 г., когато цената на земята нарасна с респективно 15.2 и 8.6 на сто, то е в пъти по-голямо от доходността при депозитите у нас, например.

Паркомясто

В случай че сте от София, не може да не сте забелязали, че в столицата има недостиг на паркоместа. Е, в случай че не разполагате с гараж или място, то може поне да проверите какви са цените, на които се предлагат те в големите имотни портали.

Под наем или за продажба? Цените на гаражите за продажба варират между 8 и 12 000 евро, а под наем – масово около 100 лв. При средна цена от 10 000 евро за гараж и 50 евро за наем, това прави малко над 16 г. за изплащането на тази инвестиция, което е нормално ниво за недвижимо имущество.

Да, цените може би са по-високи от стойността на колата ви, но проблемът с паркирането в столицата едва ли ще бъде разрешен в идните месеци и дори години, което ще определя и цената на този актив.

Щатски долари

От началото на 2016 г. еврото добавя около 2% спрямо щатския долар, но само за последните два месеца зелената валута успя да поскъпне от повече от 3% спрямо единната европейска валута. Основната причина за това е резултатът от референдума за излизането на Великобритания от ЕС.

Напомняме, че при настоящите ниски лихви по депозитите, именно влоговете в щатски долари бяха най-добре представилите се за последните две години.

През 2015 г. щатският долар поскъпна с 11.5% спрямо еврото. Година по-рано доларът добави още 12.3 на сто през 2014 г. спрямо единната европейска валута.

Злато и сребро

Ръстът на металите от началото на 2016 г. е повече от впечатляващ, като златото расте с над 28%, а среброто - дори и с повече. Имайте предвид, че в периоди на несигурност именно златото и среброто, а също така швейцарският франк и в по-малка степен щатският долар, се смятат за инвестиции убежище за нашите пари.

Споделено финансиране

Peer-to-Peer е най-популярната форма на споделено финансиране. У нас вече действа подобна платформа – iUvo, която е регистрирана в Естония.

Платформата среща инвеститори, търсещи висока възвръщаемост, с кредитодатели от небанковия финансов сектор (оригинатори). В iuvo ще можете да инвестирате в различни типове кредити от различни оригинатори и държави.

Също така ще можете сами да определите портфолиото, желаната възвръщаемост и нива на риск.

Peer-to-peer инвестирането е услуга, която функционира от години на европейския финансов пазар. Следва да се има предвид, че всички кредитодатели, наричани още оригинатори, са надлежно регистрирани небанкови финансови институции, опериращи на територията на ЕС.

Те преминават задълбочен анализ на портфолиото и на процесите си, за да предложат надеждни и разнородни кредити на инвеститорите.