След като началото на Олимпийските игри в Рио де Жанейро беше сложено, никой вече не помни огромните протести в Бразилия срещу изразходваните средства за организиране на Олимпиадата.

Съдейки от историята, годините след приключването на спортното събитие обаче може да бъдат също толкова бурни, колкото и месеците преди него.

Снимки на изоставени олимпийски съоръжения от целия свят показват, че краткият миг, в който страната домакин попада под светлината на прожекторите, може да остави много видим символ на икономически затруднения след това.

Дали софтбол стадионите в Гърция или шанцата за ски скокове в Сараево, великите спортни структури от олимпийските игри често се превръщат в призраци на едно славно минало.

И все пак, в някои случаи, като този с олимпийското село в Берлин, построено за Олимпиадата от 1936 г. под нацистко ръководство, срамът от миналото не позволява то да бъде използвано.

Селото дава подслон на повече от 4000 спортисти за прословутите събития, в които чернокожият атлет Джеси Оуенс печели четири златни медала пред погледа на Адолф Хитлер.

Скоро след това мястото е използвано като казарми за германската армия. От 1945 г. то се превръща в квартира за руските офицери до окончателното оттегляне на руската армия през 1992 г.

Разполага с една сграда, в която се помещава рецепцията, както и със 136 едноетажни и пет двуетажни жилищни сгради, голяма къща-трапезария с 38 зали за хранене, още една къща, в която е разположена кухнята, спортна зала, плувен басейн, сауна, болница и други.

Днес мястото е изоставено, но туристите могат да посетят стаята, която е обитавал чернокожият атлет Джеси Оуенс.

За разлика от Германия, малко държави-домакини на олимпийски надпревари имат избор да не инвестират допълнително в огромни инфраструктурни проекти, които ги водят към икономически трудности и дори война.

Преди дванадесет години Атина похарчи 9 млрд. евро за изграждане на спортни обекти за игрите - същата сума, изразходвана от бразилското правителство до момента в Рио.

Мотото на събитието - "Добре дошли у дома", се превърна в особено иронично за много гърци, които критикуват правителството за икономическите трудности, които следват, а по-голямата част от стадионите днес са изоставени.

Подобна история е разказвана и от снимки на рушащите се шанци за ски скокове и излезлите от употреба улеи за бобслей в Сараево, Босна и Херцеговина.

Повечето от съоръженията, изградени за Зимните олимпийски игри от 1984 г., днес са сринати почти до основи заради липсата на поддръжка, както и заради конфликта от 1990 г., който разкъса бивша Югославия.

Съвсем наскоро видяхме снимки и от града-домакин на Олимпийските игри през 2008 г. - Пекин. В него част от олимпийските съоръжения се използват и днес за провеждането на културни и други събития, но други, като например центъра по гребане и кану-каяк, бейзболния стадион и BMX трасето, пустеят.

Вижте какво остава след похарчените милиардите, хилядите часове труд и кратката олимпийска слава:
[{499}]

Снимки: distractify.com