Начинът, по който повечето американци трупат богатството си не е тайна за никого: спестяване, инвестиции, повторение. Доста по-малко внимание се обръща на това как средностатистическите граждани задържат имуществото си.

Всичко се свежда до това какво е отношението им към риска. Трудно е да натрупаш състояние, без да поемеш някои рискове, но има опасности, които „анонимните“ милионери изглежда избягват.

Анонимните милионери не са родени в заможно семейство. Те не са измислили убийствени приложения, нито са спечелили от лотарията и не са били професионални спортисти. Такива са мнозинството милионери и сред тях са учители, собственици на малки фирми и професионалисти, които са натрупали богатството си постепенно в течение на времето. Те често са на 50-60 години, а нетното им имущество е седемцифрено.

Изследване на това как мислят и действат тези анонимни милионери дава добра представа на обикновените хора. Business Insider публикува няколко правила, които може да приложите към собствените си финанси.

1. Следвайте правилото „една къща, един брачен партньор“

Бракът наистина може да е от полза за финансовия ви живот. Хората, които се женят и остават женени дълго време, са много по-заможни от неженените/неомъжените, показва изследване на Джей Загорски от Държавния университет в Охайо. До момента на пенсионирането си женените хора имат десет пъти по-големи финансови възможности от неженените/неомъжените, показва изследване на Националното бюро за икономически изследвания. Но разводът може значително да намали богатството ви. Загорски установил, че хората, които се разделят с партньора си, намаляват имуществото си средно със 77%.

Запазването на една къща също може да се отплати. Всеки път, когато продавате къща и купувате друга, давате част от богатството си за комисионни или променливи такси. Освен това може да изплащате дълг повече време, ако направите нова 30-годишна ипотека с всяка покупка. Освен това, ако домът ви се е оскъпил значително, може да дължите данъци върху капиталови печалби при продажбата.

Ако обаче запазите къщата и я завещаете на наследниците си, стойността й се актуализира и тази печалба не се облага с данъци.

2. Поемайте рискове, но не действайте хазартно

„Сигурните“ инвестиции няма да ви доведат до никъде. Но анонимните милионери не са спекулатори. Портфолиото на милионерите е разнообразно и включва инвестиции в ценни книжа и недвижими имоти.

3. Осигурете добро образование на децата си

Някои хора поставят под съмнение ценността на колежанското образование, но в заможните семейства то обикновено се цени високо, казва Мира Салзер, основателка на компанията Wealth Conservancy в Колорадо.

Девет от десет милионери, анкетирани от BMO Private Bank през 2013 г., имали колежанска степен, а над половината били завършили университет. (За сравнение само 36 на сто от хората между 25 и 29 г. имали колежанска степен през 2015 г., а само 9 на сто завършили университет, сочат данни на Националния център за обазователна статистика.)

80% от анкетираните от CNBC милионари през 2014 г. заявили, че неравенството в богатството се дължало поне отчасти на по-добрия достъп на заможните семейства до образование.

4. Съветвайте се за парите си

70 на сто от анкетираните милионери от Spectrem Group през 2014 г. използвали финансови съветници. Мнозина заявили, че основните ползи са свързани с подобряване на знанията им за инвестициите, достъп до по-широка гама от възможности за инвестиране и увеличаване на възвращаемостта. В списъка попадат също спокойствие на ума и възможност за доверяване на експерти.

Не е задължително да имате много съветници, адвокати и данъчни специалисти, особено ако нямате много пари. Но експертните съвети са налични в множество форми. Можете например да използвате автоматизиран финансов съветник, който използва компютърни алгоритми, за да инвестира и ребалансира парите ви.

Тези подходи обикновено са внимателно създадени и се изпълняват с цел балансиране на риск и възвращаемост.

5. Големите данъци означават, че сте от страната на победителите

Голяма част от американските домакинства – 45.3% не плащат федерален данък върху доходите, защото нямат достатъчни доходи, които подлежат на облагане с данъци. Неприязънта към данъците кара много хора да правят доста глупави неща с парите си. Например да задържат ипотека само заради намаляването на данъците. Добре е да обмислите стратегии за намаляване на данъците си, но те не бива да са двигател на инвестиционните и финансовите ви решения.