В двореца на руската императрица Екатерина I някога съществува невероятна стая, украсена от пода до тавана със злато, кехлибар и други полускъпоценни камъни.

За почти двеста години Кехлибарената стая заслепява посетителите на Екатерининия дворец, разположен в близост до Санкт Петербург. След като нацистите нахлуват обаче, стаята и нейните 6 тона кехлибар, оценен на между 140-500 милиона долара, изчезват без следа.

Кахлибарената стая първоначално се е намирала в зимната резиденция на първия крал на Прусия - Фридрих I. Тя е проектирана от германския бароков скулптор Андреас Шлютер и изработена от датския майстор Готфрид Волфрам, а по-късно от Ернст Шахт и Готфрид Туров от Данциг.

Когато Петър Велики посещава Прусия през 1716 г. и показва интерес към Кехлибарена стая, синът на крал Фридрих I - Фридрих Вилхелм I, я подарява на руския император, за да циментира съюза между двете империи.

Руснаците изграждат Кехлибарената стая в зимната къща в Санкт Петербург, преди императрица Елизабет да реши да я премести в Екатерининския дворец през 1755 г.

Ръчно оцветена фотография на оригиналната Кехлибарена стая

Стаята е разширявана през целия 18-и век. Тя е активно използвана от руските кралски особи.

През 1941 г. нацистите нахлуват в Съветския съюз и стартират грабежи на десетки хиляди предмети на изкуството от цялата страна. Те смятали, че Кехлибарената стая по право принадлежи на нацията им.

Екатерининият дворец

Кураторите на Екатерининия дворец се опитват да я разглобят и скрият, но с течение на годините кехлибарът се изсушава и започва да се руши. Така че те решават да скрият панелите от камъка под тапети.

Нацистите обаче ги откриват и само за 36 часа разглобяват стаята и я транспортират до Кьонигсберг, Германия, днешен Калининград, където е преинсталирана в замъка-музей Кьонигсберг.

Дворецът-музей Кьонигсберг

В края на войната, когато съветските войски настъпват към града, нацистите демонтират стаята отново, опаковат я в сандъци и я скриват на неизвестно място. Малко след това руснаците бомбардират замъка-музей и го превръщат в руини.

Въз основа на докладите, че кашоните, съдържащи панелите от Кехлибарената стая са скрити в самия замък, руснаците заключават, че тя е разрушена.

Но историята на Кехлибарената стая не свършва до там. Легендите разказват, че нацистите все пак са успели да я изнесат преди бомбардировките на града. Има няколко теории за това какво може да се е случило със скъпоценните сандъци. Най-популярната теория е, че те все още са скрити в стар бункер с неизвестно местонахождение.

През 1979 г. съветското правителство започва изграждането на реплика на Кехлибарената стая на базата на оригинални чертежи и стари черно-бели снимки. Завършването на проекта отнема 24 години, до голяма степен защото се изисква занаятчии отново да научат старото и забравено изкуство на обработката на кехлибар. Щедро дарение от немска компания помага за финансиране на проекта.

Репликата на Кехлибарената стая

И докато репликата на Кехлибарената стая се намира в полагащия й се дом, търсенето на оригинала ще продължи да буди въображението на историци и иманяри. Само преди два месеца (през юни), изследователи копаха в стари германски бункери в Полша. Първоначалното им твърдение, че там се намират панелите от уникалната стая вдигна много шум в медиите, но не се оказа истина.