Работата на американския президент върви със съответното възнаграждение - като всяка друга работна позиция. През 2001 г. заплатата на държавния глава беше увеличена до 400 000 долара на година. Тя се определя от Конгреса и последното увеличение, гласувано преди 15 години, беше прието в последните дни на 106-я Конгрес на САЩ.

Освен че президентите разполагат с медицински екип на място през цялото време на мандата им, бившите президенти също получават пенсия и имат право на защита от Сикрет сървис до края на живота си. Най-интересното нещо за заплатите на президентите не е колко печелят, а какво някои от тях са избрали да направят с парите си. Business Insider посочва три примера.

1. Джон Кенеди давал заплатата си за благотворителност

Когато президентът Кенеди дошъл на власт през 1961 г., той бил много богат човек. Семейството му притежавало състояние на стойност около 1 млрд. долара, а самият той имал мултимилионен тръстов фонд.

Кенеди със сигурност не се е нуждаел от президентската заплата (100 000 долара на година по онова време), за да преживява. Така че я дарявал за благотворителност.

„Цялата заплата на президента Кенеди отива за благотворителност“, съобщава вестник по онова време. „Шест благотворителни организации са се възползвали от 94.583.32 долара, които президентът получил през 1961 г.“, допълва изданието.

Сред реципиентите на даренията му били Скаутските организации за момчета и момичета в Америка, фондът United Negro College и Комитетът на кубинските семейства.

Освен това Кенеди дарил цялата заплата, която получавал в Конгреса в 14-те си години в Камарата на представителите и в Сената. Общо даренията му за благотворителност възлезли на 500 000 долара в цялата му политическа кариера.

2. Семейство Обама изплатило студентските си заеми малко преди да влезе в Белия дом

Други президенти, като Хърбърт Хувър, също дарявали президентската си заплата за благотворителност. А Джордж Вашингтон отказал определената му заплата от 25 000 долара, поне в началото. Но не всички американски президенти са имали достатъчно пари, за да направят този избор.

Президентът Обама обяви едва преди няколко години, че тъкмо приключил с изплащането на студентските си заеми. Пред аудитория в университета в Северна Каролина той каза, че съчувства значително на студентите, които поемат бремето на този дълг.

“Двамата с Мишел сме били на вашето място. Аз съм президент на САЩ, но приключихме с изплащането на студентските ни заеми преди около осем години. Това не е толкова отдавна. И не беше лесно, особено когато се появиха Малия и Саша и трябваше да спестяваме за тяхното образование в колежа. Все още изплащаме колежанското ни образование“, каза Обама.

3. Някои президенти почти са се разорили

Президентите никога не са били особено добре платени, особено в сравнение с някои от най-високо платените хора по тяхно време. Днес разликата между заплатите на звездните лекоатлети, например, и тази на президента на САЩ е значително по-голяма.

Но дори преди повече от един век някои президенти наистина едва са свързвали двата края преди, по време на и след мандата си.

Томас Джеферсън прибавил над 10 000 долара към дълга си по време на мандата си, Уилям Харисън имал финансови затруднения на старини и починал само един месец след встъпването си в длъжност, а Хари Труман, който загубил наследството си заради неблагоприятна инвестиция в мини, потънал в дългове с години и трудната му финансова ситуация вероятно е накарала Конгреса да увеличи президентската заплата до 100 000 долара.

Историите за президентите на САЩ и техните заплати са толкова различни, колкото и самите президенти, но те говорят много за тези хора, за живота им и ценностите, в които са вярвали.