В района на Солун и Пелопонес бе обявено извънредно положение заради наводненията, причинени от двудневните поройни дъждове, предаде Танюг, като се позова на гръцката агенция АНА-МПА.

На среща на местните власти в град Каламата, на която е присъствала и правителствена делегация, е било решено да се обявят извънредни мерки.

Наводненията взеха четири жертви, а една жена е в неизвестност. Спасителите са успели да извлекат 24 души от пороя в Солун, 29 души са спасени в областта Лакония и 21 - в областта Месиния, посочва АНА-МПА.

Наводненията нанесоха щети на стотици домове, стопански сгради, пътища, мостове, съобщава Нова телевизия.

В Солун в рамките на 24 часа синоптиците са засекли 15 000 мълнии. Рекордни валежи вчера имаше на остров Корфу - за 24 часа паднаха 381 литра на квадратен метър. А на западния бряг се образуваха смерчове.

"Всичко стана за много кратко време. Беше нещо страшно. Това не беше дъжд, а течаща вода", разказва свидетел на случилото се.

"Хората започнаха да чистят домовете си. Те не очакват никой да им помогне. Всички са се обърнали срещу държавата и местната управа, които не се справят", допълва той, цитиран от Дарик радио.

Метеоролозите предупреждават за нови дъждове и бурии в района на Солун и Пелопонес, които могат допълнително да усложнят обстановката. „Седем селища бяха отрязани от света, но успяхме да установим връзка. Стотици животни са удавени, а посевите са опустошени", съобщи кметът на Каламата Панайотис Никас.

От МВнР съветват българите, които пътуват или пребивават в Гърция, да следят метеорологичната обстановка, да се осведомяват редовно за пътната обстановка и да избягват пътуване в засегнатите райони.