За много от нас студено означава да усилите климатика или партното, или да се завие с още едно одеало. По света обаче има места, които дават нов смисъл на думата „студ“.

Според рекордите на Гинес най-студеното място, населявано от хора, е Оймякон в Сибир, където през 1933 г. е измерена температура от минус 68 градуса по Целзий. Смразяващо!

Все пак най-студените градове в света са далече от този рекорд, но градусите там са доста под нулата. Ето и кои са местата с най-ниски температури.

Астана, Казахстан

Средна температура през януари: -14.2°C

Въпреки че летните месеци са горещи, зимите в Астана са дълги, сухи и доста студени. Най-ниската измерена температура тук е -51.5°C - доста под средната за януари, която е -14.2°C. Обичайно е реката в града да замръзва между ноември и април.

Интернешънъл Фолс, Минесота

Средна температура през януари: -15°C

Този северен град неслучайно е наричан Ледената кутия на нацията. Най-ниската измерена температура тук е -48 °C, а снеговалежите са средно 1.8 метра.

Улаанбатар, Монголия

Средна температура през януари: -24.6ºC

Това е най-студената столица в света. През лятото температурите са рекордно високи и достигат до 39°C. Най-ниските градуси, измерени тук, са -42°C .

Бароу, САЩ

Средна температура през януари: -25ºC

Това е най-студеният град в Аляска, като ниските температури тук се дължат на силния вятър, който достига понякога до 100 км/ час. Слънцето тук се показва едва през 65 дни на година, а дните с температури над нулата са едва 120.

Йелоунайф, Канада

Средна температура през януари: -27.9ºC

Йелоунайф е град-рекордьор в много отношения. Тук е най-студеното място през годината, тук е най-студената зима, най-екстремните ветрове и най-дългата снежна покривка. Най-ниската измерена темпераура е -51°C, и колкото и иронично да звучи - това е и най-слънчевият канадски град.

Норилск, Русия

Средна температура през януари: -30ºC

Това е най-северният град с над 100 000 жители и един от трите главни града, разположени в постоянно мразовита зона. Средната годишна температура тук е -10º C, а най-ниската измерена температура е -53º C.

Якутск, Русия

Средна температура през януари: -40ºC

Със средна температура за януари от -40 ºC, Якутск е може би най-студеният град в света. Забележителности като Ледения музей, християнския пазар и Националния художествен музей, го правят желана дестинация за туристи, за които ниските температури не са проблем.

Ако всичко дотук ви звучи доста смразяващо, планирайте посещение през лятото, когато средната температура достига 19.5 градуса.