За първи път в света хирурзи използваха робот, за да направят операция във вътрешността на окото и да възстановят зрението, пише ВВС.

Екипът от болница „Джон Радклиф“ в Оксфорд използвал устройството, контролирано чрез джойстик, за да отстранят мембрана с дебелина една стотна от милиметъра. Пациентът, 70-годишният свещеник Бил Бийвър от Оксфорд, каза, че се чувствал „като в приказка“.

Хирурзите се надяват, че процедурата ще открие пътя към по-сложни операции на очите от възможните в момента с човешка ръка. Операциите, подпомагани от роботи, са често срещано явление, но досега никога не бяха използвани във вътрешността на окото.

„Оперирането в задната част на окото изисква голяма прецизност и беше истинско предизвикателство да накараме роботизирана система да направи това през малка дупка в стената на окото, без да предизвика увреждания, докато се движи наоколо“, каза проф. Робърт МакЛарън от Оксфордския университет, който ръководил процедурата.

Хирургическият робот Preceyes бил разработен от холандска компания в сътрудничество с Технологичния университет в Айндховен. Хирургът използва джойстик и сензорен екран, за да управлява малка игла в окото, докато наблюдава движението й през микроскоп.

Роботът, който действа като механична ръка, има седем двигателя и може да избегне потрепването на ръката на хирурга. Големи движения с джойстика се изразяват в леки движения на робота, а ако хирургът отпусне хватката върху джойстика, всякакви движения замръзват.

Революционната операция била извършена в края на август. „Обичайно, когато правим такава операция ръчно, засягаме ретината и има известно кървене, но когато използвахме робота, мембраната остана непокътната“, казва проф. МакЛарън. В резултат на операцията централното зрение на свещеник Бийвър в дясното му око било възстановено.

Оксфорд е сред няколкото медицинсти центъра в света, които правят опити с ретинална генна терапия – ново лечение за предотвратяване на слепота. В момента това лечение се прави ръчно и са планирани нови интервенции, включващи инжектиране на стволони клетки, които изискват бавно вливане на клетки в окото.

Роботът трябва да позволява на хирурзите да инжектират клетки под ретината за десет минути, което би било невъзможно с човешка ръка. Холандската компания, разработила робота, смята, че в бъдеще той може да се използва извън операционната зала.

„В бъдеще можем да го използваме в офиса, при което роботът само ще докосва окото и всичко ще бъде напълно автоматизирано, а това ще подобри ефективността и ще намали разходите“, казва Маартен Беелен от Preceyes.
Роботизираната система все още е прототип и засега компанията не разкрива каква ще бъде цената й.