Nine Mile Canyon в източната част на щата Юта, в Съединените щати, е дом на една от най-голямите концентрации на скално изкуство в Северна Америка.

Повече от хиляда скални обекта са идентифицирани в тази област, а консервативните оценки сочат десет хиляди индивидуални творби. Някои археолози обаче предполагат, че действителният им брой е десет пъти по-висок.

Именно затова каньонът е наречен „най-дългата в света художествена галерия".

Nine Mile Canyon всъщност е дълъг 64 км и е изсечен от Nine Mile Creek - малка река, която се влива в река Green.

Повечето от гравюрите и пиктограмите, изрисувани по стените на каньона, се смята, че са дело на местните индианци, които го населяват още от 300 г. пр. Хр.

Ранните представители на местното племе са номади – те са се придвижвали от едно място на друго, в търсене на храна и отглеждайки царевични култури.

До 750 т. пр. Хр. каньонът се изпълва с редица земеделски села, състоящи се от полуподземни къщи от дърво и кал. Смята се, че художествените творби по стените му са създавани в периода между 950 и 1250 г. пр. Хр.

До 1500 г. местната култура вече е изчезнала. Точните причини за това не са известни. Смята се, че по-агресивни индиански племена гонят местните от региона.

Каменното изкуство, както и други древни артефакти, като скални жилища и зърнохранилища, днес са защитени от закона, въпреки че продължават да са уязвими на естествена ерозия и прах, създаден чрез увеличаване на трафика от превозни средства.

Снимки: amusingplanet.com