Dover International Speedway в Доувър, намиращ се в американския щат Делауеър, е една от трите публично притежавани бетонни писти, използвани в ралитата НАСКАР.

Смята се, че това е едно от най-трудните трасета в надпреварата. Завоите на Dover International Speedway са при 24 градуса - сред най-резките в НАСКАР. Но за разлика от повечето други писти, виражите на правите отсечки са при 9 градуса.

"Пистата е под формата на продълговата купа, заради което запраща колите от едната й страна към другата“, пише USA Today.

Съоръжението е открито през 1969 г., а първото състезание от сериите NASCAR се провежда на 6 юли същата година. Заради сложността на трасето, то е наречено Monster Mile (Чудовищната миля), който прякор се използва и до днес.

По онова време не е необичайно шофьорът да не успее да довърши цялата надпревара заради напрежението и сложността на пистата. Тя е трудна не само за водачите, но е истинско предизвикателство и за колите.

Талисманът на пистата се нарича Майлс – подобно на Хълк чудовище, на което са посветени всички сувенири, които се продават около пистата.

През 2008 г., 46-метрова структура от фибростъкло е построена край пистата, изобразяваща чудовището Майлс. В ръцете си тя държи автомобил.

Снимки: amusingplanet.com