Япония не вярва в смъртта в ранна възраст. Нови данни на министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи разкриват, че страната е подобрила собствения си рекорд за най-много столетници за 46-а поредна година, пише Independent.

С 32 000 нови столетници в Япония вече има над 65 000 души, които са на 100 или повече години. Макар че изостава с около 10 000 столетници от САЩ, които са на първо място, населението на Япония е едва една трета от това на Америка.

С други думи, в нито една страна в света няма по-голям процент от хора, достигнали стогодишна възраст. Това звучи като положителна новина, особено в страна, в която дълголетието се цени толкова много, че 19 септември – Денят на уважението към възрастта, е национален празник.

На него членовете на клуб „100 години“ по традиция получават специална чиния, изработена от чисто сребро. Но големият брой на дълголетниците се превръща в бреме за икономиката на държавата.

Възрастните хора, макар че се радват на голямо уважение, изяждат ресурсите с темпо, с което по-младите поколения не могат да се справят. През 2014 г., например, сребърните чинии за 59 000 столетници са стрували на страната около 2.1 млн. долара. През 1966 г. тя е вложила едва няколко стотин долара. До 1998 г. броят на столетниците се е увеличил до 10 000 души, а днес министерството смята, че те са 65 692.

Тъй като страната застарява все повече, правителството решило, че 2016 ще бъде първата година, в която Япония заменя чинията от чисто сребро с по-евтина алтернатива, която само е посребрена. Новите членове на клуба ще получат също поздравителна телеграма за постижението си.

Замяната на сребърната чиния не е единственото предизвикателство пред Япония за справяне със застаряващото население. Цяло едно поколение японски граждани навлиза в пенсионна възраст. От 127 милиона души, които живеят там, около 25 на сто са над 65 години. До 2060 г. хората над 65 години в Япония може да се увеличат до 40% от населението.

Освен това поколенията, които трябва да заменят възрастните, не се възпроизвеждат. Държавите се нуждаят от 2.1 раждания на жена, за да предотвратят свиването на населението си. В Япония се падат по 1.4 раждания на жена, резултат от съсредоточаването на дамите върху кариерата им и дългите часове, които служителите обичайно прекарват в офиса.

В резултат на това икономиката на страната се свива от десетилетия. Опасното смесване доведе до „демографска времева бомба“, както отбелязват икономистите – сценарий, при който Япония може да изчезне, ако не стимулира младите хора да имат деца.

На фона на тези задаващи се заплахи за икономиката по-малките разходи за сребърни чинии изглеждат доста добра идея.