Психолози и експерти по човешките взаимоотношения класираха шест признака, по които да разберете, че приятелите ви са токсични за вас.

Ако откриете тези знаци в тяхното поведение, значи е време да съкратите списъка с близките си хора.

Това може и да ви звучи брутално, но постоянно настроеният отрицателно или жесток приятел може много бързо да ви превърне в отрицателен и жесток човек.

1. Те ​​постоянно ви критикуват

Авторът на книги, посветени на взаимоотношенията, Ан Смит казва, че докато някои критики и игриви забележки са полезни, то постоянният поток от критики е признак на лош приятел.

Той може да ви критикува, за да се почувства по-добре или пък да ви накара да се чувствате зависими от него.

Смит има съвет за хората в тази ситуация: „Кажете на приятеля си, че искате да се отнася към вас с уважение и ако това е човек, който бихте искали да задържите в живота си, дайте му време да се промени. Ако отговорът на молбата ви е повече критики, просто се откажете от него“.

2. Те се опитват да ви изолират от останалите ви приятели

Сузън Деджес-Уайт, автор на книга по темата, предупреждава, че токсичният приятел е този, който е властен и те кара да се чувстваш виновен, когато прекарваш време и с други хора.

Според нея всичко това е с една идея – да сте зависими от тях.

3. Те напълно ви изцеждат

Те непрекъснато се нуждаят от грижи и пълното ви внимание. Психологът д-р Джейн Блустейн твърди, че добрите приятели не ви оставят с усещането, че сте изцедени и объркани емоционално.

Освен това токсичният приятел е егоист – кога последно ви попита как върви работата, имате ли проблеми в семейството или за други подробности от личния ви живот?

Ако разговорът с него е еднопосочна улица, която води само към неговите чувства, значи е време да си признаете, че сте сключили нездравословно приятелство.

4. Те никога не ти се обаждат

Нищо лошо няма в това приятелите ви от време на време да са заети и да не намират пролука за среща с вас. Проблем е, когато вие сте последен вариант.

Според психолога Сюзън Хейтлър, знак за токсичен приятел е, когато той никога не прави планове с вас и никога не ви се обажда просто да попита как сте.

Хейтлър обяснява: „Отношенията стават токсични, когато другият човек не инвестира във вас толкова, както вие в него.“

5. Те не пазят вашите тайни

Разпространяването на вашите тайни е ясен знак, че приятелите ви са ненадеждни и няма начин да им имате доверие, което е важна част от всяка връзка – няма значение дали тя е платонична или романтична.

Един приятел, който не пази тайните ви и не ви подкрепя, не заслужава да се нарече приятел.

Ако се чувствате като контейнер, от който се черпят клюки за разпространяване сред околните, може би е време сериозно да преосмислите отношенията си с този човек.

6. Те не желаят да се променят

Според LifeHack.org, токсичен приятел е този, който не иска да израсне или нещо във връзката ви с него да се промени.

Промяната в живота - независимо дали е преместване в ново жилище, нова работа, нова връзка или дори нови приятели, е естествена прогресия.

А лош приятел е този, който иска всичко да остане същото за вас, за да се поддържа статуквото му.