Митове и факти за любимите ни суперхрани
Откриването на тайната на дългия и здравословен живот изглежда е някаква форма на алхимия през този век. През годините понятието суперхрани става все по-популярно, но наистина ли те са това, за което са смятани?
Британската национална здравна служба, в сътрудничество с Британската диетична асоциация, анализира всички смущаващи и противоречиви данни и създаде доста подробно ръководство за десетте най-популярни суперхрани.
Боровинки
Твърдението: Антиоксидантите, заедно с високите нива на витамини К и С, фибри и магнезий, подобряват паметта и помагат предпазването на организма от сърдечни заболявания и някои видове рак.
Действителността: Изследвания за това как боровинките предпазват от сърдечно заболяване, високо кръвно налягане и атеросклероза (втвърдяване на артериите) са сравнително положителни, но не стигат до категорични доказателства.
Изследване на ефекта им върху онкологични заболявания показа, че те намаляват вредата от свободните радикали, причиняващи рак, при животните, но не е известно какъв е ефектът върху хората. Колкото до ползата от боровинките за мозъчните функции, няколко малки изследвания показаха подобряване на паметта при животните, но отново не съществува категорична връзка.
Присъдата: Боровинките са фантастичен плод, въпреки че експертите все още нямат категорични доказателства за ползата им за здравето. Те имат ниско съдържание на калории и високо съдържание на хранителни вещества, включително съставки на фолиевата киселина с антиоксидантни свойства, които са значително по-големи от тези на витамините С и Е.
Годжи бери
Твърдението: Витамините С, Б2, А, желязо, селен и други антиоксиданти, които се откриват в годжи бери, помагат за предпазване от сърдечни заболявания и рак, стимулират имунната система и мозъчната дейност и дори могат да удължат живота.
Действителността: Няма убедителни доказателства за нито едно от тези твърдения. Изследване сред 34 души през 2008 г. свърза пиенето на сок от годжи бери с подобряване на храносмилането и мозъчната дейност, но броят на участниците е твърде малък, за да се правят категорични изводи.
Често цитирано китайско изследване сред 79 пациенти в напреднала фаза на различни видове рак установи, че туморът намалява, след като пациентите са лекувани с полизахаради от годжи бери, комбинирани с имунотерапия. Но е трудно да се прецени какво е значението на резултатите от това изследване.
Присъдата: Малко са доказателствата за лечебните свойства на годжи бери и няма причина да харчите пари за тях. Много годжи бери продукти се продават като здравословни храни, но доказателствата за здравословните им свойства до момента идват от научни изследвания, използващи пречистени екстракти от плода с много по-висока концентрация, отколкото продаваните продукти съдържат.
Тъй като тези продукти са сравнително скъпи, за предпочитане е да консумирате различни плодове и зеленчуци, отколкото да харчите пари за един продукт с недоказан здравословен ефект.
Шоколад
Твърдението: Шоколадът, особено черния, съдържа какао, което е добър източник на желязо, магнезий, фосфор и цинк, както и на антиоксидантите катехини и процианидини. Консумирането на шоколад понижава кръвното налягане, предпазва от рак и помага за освобождаването от стреса. И може би мие колата ви, когато сте уморени.
Действителността: Изследването на последиците от шоколада върху кръвното налягане са обещаващи, макар и кратки по времетраене. Предположенията за рака идват от изследвания върху животни и в лабораторни условия, но действителните последици от шоколада върху хора извън лабораторията все още не са известни.
Колкото до антистрес свойствата на какаото, изследването буди подозрения, защото е било финансирано от голям производител на шоколад, при това е проведено само сред 30 души за две седмици. Но в крайна сметка кой няма да се почувства по-добре, ако хапва по 40 грама шоколад всеки ден?
Присъдата: Първите данни за ползата от какаото са обещаващи, но напомняме, че изследванията са проведени с екстракти от какао, а не със самия шоколад. Потенциалните здравословни свойства на шоколада трябва да бъдат преценени, като се вземе предвид и факта, че за производството на шоколад какаото се комбинира със захар и мазнини.
Това означава, че шоколадът е силно енергийна храна, която може да доведе до увеличаване на теглото и до повишен риск от заболявания. Ако се консумира от време на време, шоколадът може да бъде част от здравословна диета. Но ако се похапва твърде често, е нездравословен избор.
Мазна риба
Твърдението: Различните видове риби, като сьомга, скумрия и сардини, помагат за предпазване от сърдечно-съдови заболявания, рак на простатата, загуба на зрение с напредването на възрастта и деменция, благодарение на високото съдържание на витамин D, B, селен, омега-3 мастни киселини и здравословен протеин.
Действителността: Изследванията откриха връзка между консумацията на мазна риба и понижаването на кръвното налягане, но данните за благотворната роля на рибата за предпазването от рак на простатата са ограничени, както и за предпазването от деменция в по-късна възраст. Връзката между мазната риба и понижаването на риска от макулна дегенерация също е неубедителна.
Присъдата: Въпреки че някои твърдения са преувеличени, има доказателства за здравословните свойства на мазната риба. Консумирането на поне две порции риба на седмица, включително една на мазна риба, е свързано с поддържането на здравословно ниво на кръвното налягане и подобряването на липидите в кръвта, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Житняк
Твърдението: Житнякът има най-високото съдържание на хранителни вещества от всички зеленчуци и е богат на хлорофил, витамин А, витамин С, витамин Е, желязо, калций и магнезий, които предпазват от възпаления и подобряват кръвообръщението. Разбира се, ако можете да го сдъвчете.
Действителността: Не вярвайте на тези твърдения – житнякът има хранителна стойност, която е еквивалентна на повечето зеленчуциq като спанака и броколито. Няма научни доказателства, че той повишава производството на червени кръвни клетки, а изследване сред пациенти с улцерозен колит е твърде малко, за да докаже връзката между ежедневната консумация на сок от житняк и симптомите на подобрение.
Присъдата: Не залагайте на сто процента на хранителните свойства на житняка. Няма солидни данни в подкрепа на твърдението, че житнякът е по-добър от други плодове и зеленчуциq от гледна точка на хранителна стойност.
Сок от нар
Твърдението: Нарът е добър източник на фибри, както и на витамини А, С и Е, както и на желязо и танини. Плодът предпазва от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, възпаление и някои видове рак.
Действителността: Страхотна новина! Нарът определено подсилва костите... при мишки. Не е ясно дали той има същите свойства при хората. Първоначално изследване на ефективността на плода срещу рак на простатата е положително, но са необходими още проучвания, за да се стигне до убедителни доказателства.
Колкото до сърдечните заболявания, експеримент от 2005 г. сред 45 пациенти показа понижаване на риска от сърдечен удар след консумация на сок от нар, но отново изследването беше твърде малко, за да установи категорична връзка между двете.
Присъдата: Изследванията показват, че може да има полза от нара, но все още няма доказателства. Изследванията, които установяват подобряване на здравословното състояние, са твърде малки и е необходимо допълнително изследване на ролята на нара за това подобряване. Ако все пак смятате да пиете сока, препоръчваме да изберете марка, която не съдържа добавена захар.
Зелен чай
Твърдението: Зеленият чай съдържа витамин В, фолиева киселина, магнезий, калий, магнезий, кофеин и антиоксиданти и помага за намаляването на теглото и за понижаването на холестерола, както и за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания, предпазва от рак и от Алцхаймер.
Истината: Няма данни, че само зеленият чай предотвратява рак. Но лабораторно изследване от 2015 г. показва, че комбинация от зелен чай и лекарството против рак Херцептин е обещаваща. Следващата фаза е да се изследва комбинацията при хората.
Ако смятате да намалите холестерола си с чай, изследванията показват положителна връзка, но все още не е ясно колко трябва да изпиете, за да видите положителни резултати. Връзката на напитката с Алцхаймер и понижаването на кръвното налягане не е ясна, а последиците за намаляването на теглото просто не съществуват.
Присъдата: Ползите от напитката са неубедителни. В азиатските страни зеленият чай се използва като лек за редица заболявания – от артрит до понижаване на килограмите, както и като превантивна мярка срещу заболявания като рак, въпреки че връзката с повечето от тези болести е слаба или липсва. Но няма причина да избягвате да пиете зелен чай, ако го обичате.
Броколи
Твърдението: Броколито е добър източник на витамини С, А и К, както и на фолиева киселина, калций, фибри, бета-каротин и антиоксиданти. Консумирането на зеленчука помага за предпазване от рак, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и диабет.
Истината: На първо място, консумацията на зеленчуци, като цяло, намалява риска от някои видове рак. Конкретните здравословни свойства на броколите все още не са изследвани.
Колкото до високото кръвно налягане, няма доказателства, че зеленчукът ще помогне за понижаването му, а последиците от него за диабета и сърдечно-съдовите заболявания са обещаващи, но все още няма убедителни доказателства.
Присъдата: Броколито наистина съдържа много хранителни вещества, необходими за редица функции на тялото. Той е от семейство кръстоцветни, заедно с цветното зеле и обикновеното зеле. Те съдържат съставки, свързани с подобряването на способността на тялото да предотвратява растежа на ракови клетки.
Чесън
Твърдението: Чесънът съдържа витамини С и В6, както и магнезий, селен и антиоксиданта алицин. Освен че гони вампирите, той помага за понижаване на кръвното налягане и на холестерола, както и се бори със сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.
Истината: Досега само едно изследване показа, че чесънът (особено чесънът на прах три пъти дневно) намалява кръвното налягане. Освен това беше показан скромен ефект върху намаляването на холестерола. На фронта на онкологичните заболявания, данните са противоречиви.
И не, чесънът вероятно няма да ви помогне да преминете незасегнати през сезона на гриповете. Само едно качествено изследване показа, че той може би предпазва от настинка, но са необходими още проучвания в подкрепа на това твърдение.
Присъдата: Чесънът е добър, но главно като подправка. Изследвания, използващи висока концентрация на екстракти от чесън, са свързани с подобряване на кръвообръщението, понижаване на холестерола и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Но наличните данни не подкрепят използването на чеснови добавки за подобряване на здравето.
Цвекло
Твърдението: Цвеклото е добър източник на желязо и фолиева киселина и съдържат бетаин, магнезий и антиоксиданта бетацианин. Хората го обичат заради ролята му за понижаването на кръвното налягане и предпазването от деменция.
Истината: Веществата, съдържащи се в цвеклото, наистина помагат за скромно намаляване на кръвното налягане, но са необходими още изследвания, за да се установи дали то е полезно за хора, изложени на висок риск от сърдечни заболявания. Ако пиете сок от цвекло преди фитнес, може би ще усетите известна полза, ако не сте елитен състезател.
Изследване от 2013 г. установи умерено подобряване на физическото представяне както при неактивни, така и при умерено активни хора. Колкото до последиците за деменцията, изследване от 2010 г. показа, че сокът от цвекло може би повишава кръвообръщението в някои зони на мозъка. Но са необходими още изследвания, за да се установи дали това води до повишаване на мозъчните функции.
Присъдата: Цвеклото и сокът от цвекло, наред със зелените зеленчуци, зелето и целината, са много полезна част от балансираната диета, тъй като помагат за понижаване на кръвното налягане. Но ако наистина искате да понижите кръвното си налягане, трябва да помислите да повишите активността си, да намалите консумацията на сол и да поддържате здравословно тегло.