При представянето на iPhone 7 миналия месец Apple заяви, че новият модел превъзхожда всички предишни телефони на компанията по отношение на живота на батерията. Най-новият iPhone обаче отстъпва сериозно в това отношение на топ моделите на някои от водещите производители на Android смартфони, пише Fortune, позовавайки се на данни от компанията за изпитание на продукти Which.

Which тества по-малкия модел на Apple - iPhone 7 - заедно с Samsung Galaxy S7, HTC 10 и LG G5, с цел да установи издръжливостта на техните батерии. Резултатите от теста са категорични - флагманът на Apple се класира на последно място, при това със сериозно изоставане.

Which установява, че в режим на разговори, новият iPhone издържа почти 12 часа с едно зареждане на батерията. За сравнение, резултатът на класирания на предпоследно място Samsung Galaxy S7 е над два пъти по-висок. На първо място е класиран HTC 10, който издържа над 30 часа преди пълно изтощение на батерията, показват резултатите.

Батерията на HTC 10 се представя впечатляващо и при интензивна употреба на 3G интернет, издържайки повече от 13 часа с едно зареждане. На второ място по този показател се класира Galaxy S7, който показва издръжливост от малко над 11 часа. Най-слабият резултат отново е на на iPhone 7 – точно 10 часа и 15 мин.

Apple твърди, че батерията на iPhone 7 издържа до 14 часа в режим на разговори и до 12 часа в интернет и че телефонът предлага с два часа по-дълъг живот на батерията от предходния модел 6S. В светлината на резултатите от теста на Which обаче, това изглежда леко оптимистично.

Which обяснява слабото представяне на iPhone с относително малкия капацитет на батерията, която захранва телефона. Батерията на iPhone 7 е с капацитет от 1960 mAh (милиампер-часа), докато тази на победителя HTC 10 е с капацитет от 3000 mAh.

Резултатите могат да навредят на продажбите на модела, отбелязва Fortune. В редица пазарни проучвания закупуващите iPhone 7 отбелязват удължения живот на батерията като една от причините за интереса им към последния модел на Apple.

Ако компанията не може да изпълни обещанието си за значително подобрение в това отношение, то потребителите може да се ориентират към някои от съществуващите алтернативи с Android, или да решат да изчакат до излизането на следващия iPhone догодина.