Google празнува днес с doodle 100-годишнината от създаването на Транссибирската железница. Това е най-дългата железопътна линия в света.

Вижте 9 факта за нея, които със сигурност ще ви изумят:

Дължината на линията е 10960 км. Това е разстоянието от Москва до Владивосток, който се намира на границата на Русия с Китай, Северна Корея и Монголия.

Така наречената "сибирска магистрала" преминава през цели 10 часови зони и два континента.

След построяването й изминаването на целия маршрут и отнемало четири седмици, днес са нужни само около седем дни.

13 години са нужни, за да бъде завършено строителството на железницата. На проекта дава старт цар Александър III през 1891 г. Продължава го синът му Николай II.

По време на пътуването се минава покрай езерото Байкал. Това е най-дълбокото езеро в света, в което се намират 20% от прясната вода на планетата.

Създаването на Транссибирската железница не само води до подем в икономиката на Русия. Благодарение на нея в периода между 1906 г. и 1914 г. от западните райони на Русия и Украйна около 4 млн. души пристигат в Сибир.

И днес тази железопътна линия е най-важната транспортна връзка в страната. Данните сочат, че около 30% от руския износ пътува по нея. Освен това тя привлича много чуждестранни туристи.

Според данни от 2009 г., товарните влакове пътуват от единя до другия край на линията около 12 дни, като изминават средно по 900 км. на ден. Максималната работна скорост е 80 км/ч.

На туристите Транссибирската железница предлага три маршрута. От Москва за Владивосток, който пътува веднъж на два дни, както и два маршрута до Китай - от Москва до Пекин през Монголия и от Москва до Пекин през Манджурия.

Вижте doodle на Google по случай рождения ден на железницата: