Предстои ви пътуване до Париж и вече сте изчели десетки статии и съвети къде да идете, какво да видите, къде са се храните. Но замисляли ли сте се,( кои са нещата, които трябва да избягвате по време на престоя си там?

Нека видим – Париж е един от най-популярните туристически центрове в света, място - пълно с туристи и хора, които искат да опознаят града. И има неща, които просто е хубаво да пропуснете или ограничите. Ето какво съветват местните за това, какво да НЕ правите в Париж.

Не изкарвайте цял ден около Айфеловата кула и Шанз Елизе

Най-голямата грешка, която туристите правят, е да стоят около Айфеловата кула. Ако идвате за пръв път, качете се на кулата, разходете се по Шанз Елизе и започнете да разучавате Париж. Разгледайте очарователните квартали, опознайте местните, разходете се без гид на забележителностите.

Спрете да пазарувате в сувенирните магазини

Разбираемо е, че искате да купите спомен за вас или подарък за близък, но не губете време и енергия в обикаляне на тези магазини. Често те предлагат и доста високи цени. Разгледайте местните пазарчета, където може да намерите не по-малко интересни и добри подаръци.

Не се хранете в ресторанти и заведения в туристическата част

Много посетители идват в Париж с мисълта, че тук я Раят на храната. А със световна репутация на качествени храни и вина, няма как бъде сервирано нещо лошо. Грешите. Според местните има шанс да попаднете на некачествена и доста по- скъпа храна.

По-добрият вариант е да се ориентирате за обяд или вечеря към ресторанти или заведения, които са по-отдалечени от туристическите атракции. В гидовете има също информация за заведенията.

Не се хранете във вериги, които познавате, само защото са известни

За много туристи е много удобно да похапват в някои от популярните в страната им заведения – като McDonald’s, например. За да усетите истинския дух и атмосферата на Париж, опитайте от местната храна. Къде да идете – вижте горната точка.

Не взимайте готови туристически турове

Много туристи, идвайки в Париж, взимат готови автобусни турове за обиколка. Местните съветват да не давате толкова много пари, защото на място може да организирате хубави обиколки с парижки туристически фирми.

Ако търсите гурме усещане, може да опитате Paris Tasting Passport. В случай че ще посетите Лувъра или Нотр Дам, вземете си самостоятелни билети или карти, а не в група. И още един съвет – разгледайте за препоръки от посетители какво си заслужава да се види.

Не се опитвайте да видите всичко

Често, идвайки за пръв път, туристите се опитват да видят всичко и обикалят като пилета. Не правете така. Избирайте си по две, максимум три обекта на ден.

Разхождайки се наоколо, без да сте напрегнати, че трябва да разгледате още куп неща до края на деня, ще може да се насладите на красотата на града. Следвайте мотото на парижани и не бъдете твърде целенасочени. Просто се наслаждавайте.

Не очаквайте Париж да е като по филмите

Да, градът е иделичен, романтичен, красив. Но не през цялото време. Има и една друга страна – мръсен, хладен и миришещ. Бъдете готови да приемете и нея. И знаете ли – така е по-интересен.

Не бъдете небрежни със сигурността

Статистически Париж е много сигурен град – особено в сравнение с нивата на престъпност в някой американски град. Това обаче не бива да ви прави непредпазливи.

Джебчийството тук е голям проблем, особено в метрото и на места с повече хора. Жените, които пътуват самиq пък трябва да бъдат внимателни, когато се разхождат нощем или на по-безлюдни места.

Не мислете, че парижани живеят по стереотипи

Отивайки в Париж, не тръгвайте с мисълта, че местните са студени и неприветливи. Всъщност те са приятелски настроени, отворени и готови да помогнат. За да ги спечелите, научете няколко думи или фрази на френски и бъдете готови за интересни, културни изживявания.

Не пропускайте да се подготвите

Ако смятате да прочетете нещо за Париж малко преди пътуването ви, грешите. Проучете богатството на града, за да се насладите пълноценно на пътуването си. Планирайте ваканцията си, проучете града и тайните му, за да почувставайте атмосферата на столицата.