Златото продължава да се задържа близо до тримесечно дъно, докато инвеститорите са в очакване на септеврийския доклад за трудовата заетост на Министерството на труда на САЩ. Те се надяват, че докладът, който ще бъде публикуван утре, ще подскаже какви са намеренията на Фед по отношение на основния лихвен процент.

Към 14:59 часа една тройунция от ценния метал се търгува на спот цена от 1264.71 долара, или малко под затварящото ниво от вчера. Цената на фючърсните контракти за декемврийската доставка бележи спад от 0.15%, до 1,266.65 долара за тройунция.

Пазарът на злато бе разлюлян по-рано тази седмица, след като растящите лихви по облигациите и притесненията, че Фед може скоро да затегне своята фискална политика, намалиха апетита към метала.

По-високите лихви правят златото непривлекателно, тъй като, сами по себе си, авоарите в злато не носят никаква доходност.

Инвеститорите смятат, че има 62% вероятност Фед да вдигне лихвения си процент до края на годината.

„Ако докладът за заетостта е по-добър от очакваното, то рискът златото да падне под 1259 долара е голям,“ коментира в имейл до Bloomberg Джорджет Буле, валутен и суровинен стратег на ABN Amro в Амстердам. „Това ще означава край на възходящата тенденция от тази година.“