Руският президент Владимир Путин ще отпразнува 64-я си рожден ден днес, заобиколен от своите близки. Не са планирани официални събития с участието му, но както съобщи по-рано прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков, Путин ще проведе няколко телефонни разговора, пише Sputnik.

Песков каза пред журналисти, че тази година руският президент ще празнува с роднини и приятели. „Ще има международни разговори, поздравления, но при всички случаи ще бъдат обсъдени и някои важни въпроси от държавния глава“, допълни той.

Миналата година на рождения си ден Путин се срещна с министъра на отбраната Сергей Шойгу и участва в хокеен мач в Сочи. Преди две години за първи път от дълго време руският президент си взе почивен ден. Той замина за сибирската тайга, където си организира почти 9-километров поход в планински терен на стотици километри от най-близкото селище.

В предишни години Путин редовно празнуваше рождения си ден с работни пътувания. На 7 октомври 2013 г. той беше на индонезийския остров Бали, където се провеждаше срещата на върха на АПЕК. Преди официалната част на събитието индонезийският президент Сусило Бамбанг Юдхойоно направи необичаен подарък на Путин, като му изпя песента Happy Birthday to You, акомпанирайки си на китара.

Като президент и премиер, Путин редовно празнуваше рождения си ден в родния Санкт Петербург. През 2012 г. той събра семейството и приятелите си в северната столица на Русия, за да отпразнува 60-годишния си юбилей, а през 2010 г. участва в срещата за осъществяване на програми за развитие на федералните университети и в среща с активисти от Санктпетербургската федерация на профсъюзите.

През 2008 г. Путин участва в Общото събрание на Интерпол и представи филм за джудото.

На 7 октомври през 2005 г. Путин се срещна с лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан в рамките на срещата на върха на Организацията за централноазиатско сътрудничество и проведе среща с германския канцлер Герхард Шрьодер.

На рождения си ден през 2000 г. руският президент проведе бизнес среща с президента на Световната банка Джеймс Улфънсън и посети Маринския театър. През 2003 г. той се срещна с новоизбрания губернатор на Санкт Петербург Валентина Матвиненко и участва в културни прояви.

През 2002 г. руският президент отпразнува 50-годишния си юбилей в Кишинев, където участва в срещата на върха на ОНД и след това замина за Москва, за да организира вечеря за членовете на правителството на Руската федерация, на Федералното събрание, най-високопоставени представители на съдебната власт, прокурори, служители на правоохранителни агенции и военни командири.

През 2001 г. Путин празнува 49-я си рожден ден със семейството си в резиденцията си в Ново Огарьово. През 2011 г. той отпразнува рождения си ден в качеството си на премиер, като говори във военно-индустриален комплекс в Москва. През 2009 г. руският лидер се срещна на рождения си ден с водещи писатели в Държавния музей за изобразителни изкуства „А. С. Пушкин“ в Москва.

Някои от подаръците, които е получавал Путин, са били доста необичайни. През 2008 г. той получи малко сибирско тигърче. Първоначално тигърчето Маша, което беше на два месеца и половина, когато беше подарено на руския лидер, живееше в резиденцията му в Ново Огарьово, а по-късно беше преместено в зоологическа градина в Нумеа.

Сред другите „живи“ подаръци на Путин са крокодил от президента на Молдова Владимир Воронин, кон Вадик, подарък от Татарстан, българско овчарско куче от Бойко Борисов.

В различните години Путин е получавал също меч на Победата, изработен от стомана от Дамаск и скъпоценни метали, от краля на Бахрейн, бандонеон, музикален инструмент, използван за танго, от президента на Аржентина, икона с образа на Светата Троица от патриарха на Москва и цяла Русия Алексей II.

Песков разкри, че по традиция голяма част от подаръците, изпратени на руския президент, се съхраняват в президентската библиотека.