Отскоро Париж вече разполага с още един закон, регулиращ живота на столичани. Той гласи, че всеки може да засади градска градина в очертанията на града.

След получаването на разрешително, градинарите могат да садят по стените, в кутии, на покриви, под дървета или край огради.

Те могат да поддържат градински площи пред дома или офиса си. Могат да отглеждат цветя, зеленчуци и плодове.

Кметът на Париж Ан Идалго има за цел да създаде 100 хектара живи стени и зелени покриви до 2020 г. Една трета от тази площ ще бъде във вид на зеленчукови градини.

Местните хора са окуражени да бъдат „градинари на публичното пространство на Париж“, разбира се, посредством закон.

Градинарите трябва да използват екосъобразни методи, да избягват влагането на пестициди и да стимулират биоразнообразието в града.

Молбата към тях е да се подпишат "Харта за рекултивация" и да отглеждат „местни медоносни растения“. Разрешителните ще бъдат с период на действие 3 години с опция за удължаване на срока.

Париж моли своите жители да бъдат креативни по отношение на това къде садят и да допринесат за озеленяването на града със семена и почва.

Надеждата е хората да използват своето въображение и да огранизират така средата си на живот, че да им е приятно да живеят в нея.

Местната власт се надява още, че по този начин ще се подобри животът в града и ще се стимулира подобряването на вида му.

Не на последно място, общите усилия за озеленяване ще допринесат за укрепването на междусъседските отношения и „създаването на социални връзки“.