Една от най-малките държави в света обяви, че няма никакви дългове и планира да вложи спестените от обслужването на заеми пари за увеличаване на песниите и стимули за връщане на емигрантите у дома, пише Guardian.

Остров Ниуе, разположен в коралов атол в Южния Пасифик, има по-малко от 2000 жители. Макар че се самоуправлява, той не е напълно независим, а има свободно сдружение с Нова Зеландия, която дава помощи за около 14 млн. долара на година, управлява външната му политика и осигурява отбраната му.

Премиерът Токе Талаги заяви, че Ниуе е успяла да изплати дълга си от 4 млн. долара и няма интерес да взема нови заеми, особено от големи държави като Китай. Азиатската държава предложи огромни суми, на които други тихоокеански острови вероятно нямаше да устоят.

„Опитваме се да живеем с нашите средства, използвайки природните ресурси на острова, като туризъм, банани и износ на вода. За нас е по-добре да бъдем търпеливи и да инвестираме в източници на нашия остров, от които ще зависим“, заяви Талаги.

На 1 декември пенсиите на жителите на Ниуе ще бъдат повишени от 250 долара на 272 долара - ръст с малко под 9%, съобщи Талаги. Освен това правителството се стреми да повиши заплатите на държавните служители в идните три до пет години, за да достигнат до 80% от нивата в Нова Зеландия.

Талаги заяви, че четиридневната работна седмица на правителствените служители няма да се променя, а жителите на острова реагирали добре на идеята за допълнителен почивен ден, за да извършват доброволческа дейност и да участват в дейности на общините.

През август Ниуе съобщи, че родителите на бебета, родени на острова, ще получат еднократна помощ от 1437 долара. Талаги се надява, че това ще накара младите островитяни да се завърнат в родината си и да създадат семейство.

Подходът на правителството е мотивиран главно от необходимостта да задържи и да увеличи скромното си население. В последните десетилетия хиляди хора емигрираха в Австралия и Нова Зеландия в търсене на по-добри възможности за работа.

В резултат на това стотици къщи в Ниуе опустяха, а местните жители се притесняват, че са останали твърде малко хора за нормалното функциониране на острова. Освен това правителството иска да спре да разчита твърде много на чужда помощ - амбиция, която правителството на Нова Зеландия подкрепя.

„В последните няколко години населението ни се увеличи с 10%, главно благодарение на млади хора, които се завръщат от Нова Зеландия. Нещата в Нова Зеландия са тежки, на хората им се налага да спят в колите си, това е смешно. Все повече жители на Ниуе се замислят дали да останат там и ние ги приемаме с отворени обятия у дома“, казва Талаги.