Германия е на път да пусне в експлоатация първия в света пътнически влак с нулеви вредни емисии, който ще се захранва от водород, съобщава Independent.

Влакът Coradia iLint излъчва само пара в атмосферата и е алтернатива на 4000-те дизелови влака в страната. Долна Саксония вече е поръчала 14 влака от френската компания Alstom и ако функционират успешно, много е вероятно още подобни влакове да започнат да се движат в Германия, пише Die Welt.

Тестовете на влаковете ще бъдат извършени до края на годината, а първите пътници ще могат да се качат на тях през декември догодина. Влакът беше представен за първи път на изложението InnoTrans в Берлин през август и е първият влак, задвижван от водород, който ще превозва редовно пътници на дълги разстояния.

Холандия, Дания и Норвегия също са проявили интерес към влака. Ilint се задвижва с огромни литиево-йонни батерии, които получават енергия от резервоар с водород на покрива на влака. Водородният влак може да изминава близо 800 км на ден със скорост до 140 км/ч. Единственият звук, който издава, идва от колелата и съпротивлението на въздуха.

„Alstom се гордее да представи революционна иновация в областта на чистия транспорт. Тя показва способността ни да работим в близко сътрудничество с нашите клиенти и да разработим влак само за две години“, съобщи генералният директор на компанията Анри Пупар-Лафарж.

Водородният влак работи, когато водородът гори с кислород, за да произвежда огромни количества енергия, като единственият отпадъчен продукт в процеса е водата. НАСА използва течен водород за изстрелването на ракетите си в Космоса от 70-те години на миналия век. Огромният облак, който избухва, когато совалката поеме към небето, не е дим, а пара.

Снимка: YouTube