През септември Sony представи за първи път новия си компактен смартфон от серията X, а не след дълго той вече е при нас като избор за “Смартфон на седмицата”.

Xperia X Compact е продължение на новата X серия, начало на която компанията даде на мобилния конгрес в Барселона тази година, като в апарата можем да видим вплетени всички нейни характерни черти – дизайн, функции, качествени материали, атрактивни цветове.

Но ето за какво става въпрос. Този смартфон е идеален за всички, които искат да имат най-новия хардуер, хубав екран, камера, красив външен вид, но… не искат да носят в джоба си огромен апарат. В последно време пазарът се промени така, че са много малко устройствата, които позволяват всички хубави и премиум функции да се поберат в малък корпус. Най-вече заради екрана.

Тук с него компромис не е направен, но той все пак е 4.6-инчов и работи в резолюция 1280х700 пиксела. Това не пречи на апарата да има дължина от само 129 мм, ширина 65 и дебелина от едва 9.5 мм. Компактното устройство няма да се загуби в ръката ви, нито ще ви попречи да гледате клипове на екрана, но просто е много по-удобно за ползване с една ръка, побира се по-лесно дори в тесен джоб на дънки и има по-леко тегло от флагманите - 135 грама.

Дизайнът на апарата е характерен за серията и е доста красив, както можете да видите и от кадрите, които заснемаме. Апаратът е направен от пластмаса, която обаче е доста специфична и е резултат на специфична обработка, защитаваща апарата от надраскване и досадните отпечатъци.

В хардуерно отношение моделът предлага чипсета Snapdragon 650, който е с шест ядра, а освен графичен ускорител, на разположение има и 3 GB RAM, които определено си проличават, когато отворите повече приложения едновременно. Вградената памет на модела е 32 GB (отново като на повечето флагмани), а слотът ви позволява да я увеличите с карта.

Както казахме и в началото – компромиси заради размера не са правени и тук камерата е 23-мегапикселова, подобно и на флагмана на компанията, отново има автофокус и може да записва Full HD видео с 60 кадъра в секунда. Селфи камерата е 5-мегапикселова.

Всичко това се задвижва от батерия с капацитет от 2700 мАч, а на разположение е и функцията за бързо зареждане Quick Charge. На разположение има още всички функции, характерни и за „по-големите” апарати, като отново има и сензор за пръстови отпечатъци, разположен на бутона за стартиране.