Посетете Дания, Гренландия, Шотландия или Норвегия и ще срещнете поне един комар. Но не и в близката Исландия.

В малката държава няма никаква популация на комари, ако не се брои този, който живее в буркан със спирт в Исландския институт по природна история от 80-те години на миналия век, когато учен го уловил в самолет.

„Гоних го в кабината, докато го хванах. Това е единственият комар, който съм откривал някога в Исландия“, разказва пред New York Times биологът от Исландския университет Гисли Мар Гисласон.

Съществуват няколко теории защо в страната няма никакви комари. В по-голямата част от Арктика, особено в Гренландия, има много плитки езера, където комарите снасят яйцата си. След това те се превръщат в ларви, а по-късно стават кръвожадни комари. В Гренландия насекомите могат да станат много големи по размери.

Тези плитки езера са важни, защото първи се затоплят и топят, когато температурите започнат да се повишават. „Комарите се развиват по-бързо, а това означава, че са малко дните, в които могат да бъдат изядени от хищници. Лабораторни изследвания и модели на населението показват, че затоплянето на климата означава, че повече комари оцеляват по-дълго време“, казва екологът Лорън Кълър.

В Исландия няма езера, в които комарите могат да виреят. Times съобщава, че екологията на страната е такава, че три пъти в годината температурите падат рязко, след което се затопля. Комарите просто нямат достатъчно време, за да съзреят в зимните температури, преди отново да стане студено.

Ако ви трябва още една причина да се тревожите от климатичните промени, учените подозират, че Исландия може да не остане без комари завинаги. Затоплянето на планетата означава, че насекомите ще имат по-голям шанс да се възпроизвеждат, без студеното време да ги възпрепятства.

Така само три места в света ще останат без комари: Нова Каледония, Френска Полинезия и Сейшелските острови. Ако не смятате да се местите там, инвестирайте в препарати против комари.