Всеки един от нас е чувал онези проверени във времето правила, когато става дума за кариерно развитие. Те обикновено идват от хора с дългогодишен опит.

Предполага се, че правилата ще улеснят живота ни, ще ни постелят по-равен път към успеха и т.н. Въпросът е, че не винаги нещата се случват така.

Ето пет правила, които са класически и си струва да игнорирате.

1. “Работете това, което обичате”

От известно време търсите, но не намирате подходящата работа, която да пасва на вашата страст или пък бюджет. Хората продължават да ви съветват да преследвате мечтата си, но проблемът с парите е налице. Какво да правите?

Защо е правило...

Нека да поразмишляваме защо хората дават този съвет: той произхожда от идеята, че ще бъдете по-удовлетворени, ако се наслаждавате на това, което работите, за да изкарвате пари.

Нарушете го

В наши дни обаче сме наясно, че удовлетворението може да ни застигне по много начини – възможно е пълното работно време да е просто средство, с което да поддържате своя живот след работа.

Затова, ако имате семейство, за което трябва да се грижите, или други начини, по които да изживеете мечтата си, няма нищо лошо в това работата ви да бъде просто работа.

2. “Не напускайте работното си място преди да намерите друго“

Когато алармата сутрин започне да звъни, ви наляга униние. Мразите работата си и всеки ден ви се струва като вечност. Искате да напуснете, но не разполагате с друга работа, на която да започнете веднага. Да изчакате ли?

Защо е правило...

Традиционният съвет гласи, че не бива да напускате точно сега. По-добре е да нямате празни периоди в работната си биография. Освен това няма да усетите онова напрежение, когато понякога приемате първата появила се възможност.

Нарушете го

Ако оставането на работното място се превръща в токсична среда, която ви вреди психологически и физически, време е да напуснете. Разбира се, че е налице риск да усетите финансова нестабилност.

Затова си наложете стриктен бюджет, който ще ви помогне да преживеете времето до намирането на нова работа.

Това, че напускате, без да разполагате с нова работа, не означава, че сте капризни.

3. “Трябва да останете на работното място поне за година“

Приемате нова работна позиция. Всичко е супер, докато не се влоши.

Сега ви се иска да напуснете, но се тревожите, че решението ви ще се отрази негативно върху работната ви автобиография. Има едно такова класическо правило, че трябва да се задържим на едно място поне година.

Защо е правило...

Вярно е. Не искате да имате репутацията на човек, който скача от офис на офис. Работодателите търсят хора, които са надеждни. Все пак често те влагат средства за първоначалното им обучание.

Нарушете го

Може да не искате да имате в CV-то си работни позиции за по няколко месеца, но много хора ще разберат, че сте човек, който не е съгласен да работи на място, което не го удовлетворява. Възможно е това, което са ви представили на интервюто за работа, на практика да не е същото.

Преди обаче да направите решителната крачка, потърсете още възможности.

Започнете, като потърсите нови отговорности или пък обсъдите прехвърляне в друг отдел. Ако нещата не се подобрят, обновете резюмето си и започнете търсенето на нова работа.

4. “Трябва да започнете от дъното, когато искате да смените сферата на работа“

Искате да опитате нещо ново, но има проблем. Вече толкова сте вложили в предишната си сфера на работа, че не искате да започвате от самото начало в друга.

Защо е правило...

Идеята е, че трябва да покажете повече отговорност и да демонстрирате своя интерес и посвещение – а за да го направите в друга сфера, трябва да започнете от дъното. Дори това да означава да се върнете в училище.

Нарешете го

Ако вече сте се развили в дадена област, вероятно сте натрупали знания и умения, които можете да трансферирате. Годините работа и опит са ви научили и да работите в екип, а това определено е плюс.

Ако успеете да покажете на другите, че можете и сте способни, това със сигурност е начин да получите позиция, която не е базова. Посещавайте събития и създавайте познанства. Това със сигурност ще стимулира кариерното ви прехвърляне в друга сфера.

5. “Никога не казвайте първи колко пари искате да получавате като заплата“

На интервю за работа сте и човекът от „Човешки ресурси“ няма да ви пусне, преди да му посочите очакваната заплата. Тогава започвате да се потите. Знаете, че не бива да казвате цифрата първи. Какво да направите?

Защо е правило...

Когато дадете на потенциалния работодател такава информация, вие поставяте един таван, който той няма да надскочи.

Нарушете го

Понякога нарушаването на това класическо правило е неизбежно. Компанията може да изисква посочването на желаната заплата като част от задължителната информация, която трябва да получи. Затова интервюиращият може да перефразира въпроса, само и само да се добере до отговора.

В този случай давайте смело и изчислете колко бихте искали да получавате. Посочете цифра, която е над тази, която търсите.

Можете да направите и друго, върнете въпроса така: Бихте ли ми казали горе-долу в какви рамки предвиждате да бъде заплатата за тази работна позиция?

Ако този ход не свърши работа, тогава действате според план А. Можете и да проучите онлайн каква по принцип е заплатата за тази позиция.